L'oli de Menorca, el primer d'Europa a obtenir la Indicació Geogràfica Protegida ecològica
La Comissió Europea reconeix amb la IGP les característiques úniques d'aquest producte arrelat a l'illa
L'oli de Menorca ha obtingut la Indicació Geogràfica Protegida ecològica de la Comissió Europea. L'organisme reconeix les característiques úniques d'un producte ecològic de qualitat i arrelat a l'illa.
L'or líquid menorquí és característic pel seu gust afruitat, que en boca fa una sensació picant i amarga però poc astringent. És un oli d'oliva verge extra ecològic amb una intensitat mitjana-alta.
El president de l'associació d'olis de Menorca, Josep Maria Quintana, explica que "les textures són diferents perquè es poden fer amb olives de diferents varietats. No està limitat que sigui amb picual, arbequina o koroneiki".
Les olives es cullen a principis de setembre, quan encara estan verdes, i l'oli s'obté només amb procediments mecànics. La producció és encara reduïda, però està en expansió, amb 22 petits productors i una extensió de 150 hectàrees.
"Gairebé totes les nostres oliveres estan amb agricultura regenerativa, no es llauren les terres sinó que es deixa créixer l'herba, i el fet que sigui ecològica és un plus més de qualitat", explica Quintana.

Europa ja havia distingit dos productes menorquins: el formatge Maó Menorca, amb Denominació d'Origen, i el vi, amb Indicació Geogràfica Protegida. Ara, però, l'oli es converteix en el primer d'Europa a obtenir la IGP ecològica, i això li permetrà beneficiar-se d'aquesta bona reputació, "sobretot per poder posar la denominació de Menorca".
"Fins ara s'havia de posar 'origen Espanya', i nosaltres el que volíem era que es veiés molt bé la nostra marca."
La falta de fred a l'hivern i la sequera han fet minvar la collita d'olives, ara bé, per fer oli es necessita poca aigua, si ho comparem amb altres produccions agrícoles molt més dependents. Per això, el sector està convençut que l'oli és una bona aposta de futur.
- ARXIVAT A:
- AlimentacióIlles Balears