El preu de l'oli es pot enfilar fins als 10.000 euros la tona (Europa Press / Eduardo Parra)

L'oli d'oliva, producte de luxe? Les claus d'un preu rècord que seguirà pujant si no plou

A Catalunya algunes cooperatives s'han quedat sense existències a l'espera de la nova campanya, mentre la sequera castiga els grans països productors de la Mediterrània
Redacció Actualitzat
TEMA:
IPC

Preu de rècord de l'oli d'oliva a l'engròs: ja és el doble que l'any passat, i encara es podria enfilar fins als 10.000 euros per tona, segons el sector. A Catalunya, en algunes cooperatives ja han venut tot l'oli de l'any passat, i comença ara la nova campanya, tocada per l'extrema sequera.

I això no només passa aquí. El mercat mundial de l'oli d'oliva està bullint. La sequera està castigant els grans països productors, a la riba del Mediterrani: Grècia, Itàlia, Tunísia i Espanya.

A més, Turquia ha restringit les exportacions fins a l'1 de novembre. De fet, segons els analistes, la pròxima collita en el conjunt de la Unió Europea pot ser un 35% inferior a la mitjana dels últims cinc anys.

El preu de l'oli en un supermercat l'última setmana de setembre (EFE / Daniel González)

Màxims històrics de preus

Si ens fixem en el preu a l'engròs de l'oli d'oliva verge extra a Catalunya, segons el butlletí del Ministeri d'Agricultura, veiem que s'ha disparat sobretot en l'últim any. L'última setmana de setembre l'escalada ha fet una pausa, i els preus majoristes han baixat un 2,8% respecte a les setmanes anteriors.

En qualsevol cas, amb 8.650 euros la tona, encara es mouen al voltant dels màxims històrics. Això és un 111% més que la campanya anterior, i multiplica per quatre el preu del setembre del 2020, ara fa tres anys.

 

Tot plegat ha avançat les compres de particulars i gran indústria, a l'espera de veure si la pròxima collita és millor i ajuda a rebaixar preus. A Andalusia, el preu ha pujat un 112%, i ara és de 8.417 euros la tona.


Alarmes i robatoris: com un producte de luxe

Fins al punt que alguns supermercats han incorporat alarmes a les ampolles d'oli

I una altra conseqüència són els robatoris, com aquest que va tenir lloc a Castelló de Farfanya, a la Noguera. Un cotxe aparca davant d'una botiga, rebenta la porta amb un petard i en surt carregat de garrafes d'oli d'oliva verge extra. Se n'endú una vintena, valorades en 1.500 euros.

L'increment del preu de l'oli dels últims mesos ha provocat que aquest aliment s'hagi convertit en objecte de desig dels lladres per revendre'l.


Una campanya difícil per als productors

Tot just ara es comença a recollir l'oliva d'aquesta campanya. Les cooperatives agràries noten la pressió i la demanda dels grans compradors a l'engròs per comprar-ne com més aviat millor.

A les comarques de Ponent, la campanya de l'oli ha arrencat en moltes finques. Davant l'escalada de preus, els productors i comercialitzadors d'oli com Eduard Pons afirmen que estem davant "la campanya més difícil de la història".

A Castelló de Farfanya, la família Alsina ha començat a collir les olives que es destinen a elaborar l'oli verd, un dels productes més apreciats pels seus clients. Tenen la collita assegurada perquè poden regar les oliveres i ja fa setmanes que, tal com explica Romina Alsina, reben trucades de persones que pregunten com, quan i a quin preu podran comprar l'oli nou:

"Rebem una vintena de trucades cada dia preguntant el preu. Hi ha molt interès a saber què passarà amb el preu. En el cas del nostre molí, passarà dels sis euros de l'any passat als deu d'enguany".

Al Molí Vilà del Colgul, començaran a collir la setmana que ve. Ja fa dies que s'han quedat sense existències, però asseguren que tindran oli per a tots els seus clients.

Davant la febre per comprar oli a conseqüència de l'escalada dels preus dels últims mesos, Josep Maria Vilà alerta que "hi ha gent que està comprant grans quantitats d'oli de la campanya que acaba per consumir-lo l'any que ve":

"Això és un error perquè l'oli verge extra perd propietats amb el pas del temps".

Ampolles d'oli (ACN / Mar Rovira)

Empreses que exporten oli

També han començat la campanya empreses amb vocació exportadora com Clos-Pons, que enguany ha estrenat un molí que funciona amb intel·ligència artificial a l'Albagès.

El seu responsable, Eduard Pons, recorda que "l'any passat la producció mundial d'oli va ser d'un milió i mig de tones, la meitat del que seria habitual" i que la sequera farà que aquesta campanya "sigui més o menys igual".

A l'inici de la tardor, sempre hi havia un romanent d'oli per enllaçar una campanya amb l'altra, fet que no ha passat enguany.


Els preus de l'oli tenen sostre?

Durant els pròxims mesos, els preus es mantindran alts i poden arribar als 10.000 euros, però "ja no tenen més marge de pujada perquè el consum està baixant a tot el món", assegura Pons. Pons xifra aquest descens en un 30?% i recorda:

"A Catalunya l'oli és un producte bàsic però en molts altres països és un producte del qual es pot prescindir o substituir per un altre."

Pendents de la pluja

En el que estan d'acord tots els operadors del sector de l'oli és que l'evolució del preu en els pròxims mesos despendrà del fet que enguany hi hagi una tardor plujosa a les zones on hi ha oliveres de secà, com Andalusia.

Si plou, la collita del 2024 serà millor i això farà que els preus es continguin. Si no hi ha precipitacions, augmentaran les tensions en el mercat mundial de l'oli per la falta de producte durant tres anys seguits.

Ho expliquem amb detall en el següent vídeo:

 

Sense estoc en algunes cooperatives del Priorat

Al Priorat, una altra de les grans zones productores d'oli, ja costa de trobar-ne, i algunes cooperatives s'han quedat sense estoc. La campanya d'enguany es preveu dolenta pel que fa a la producció, per tant, tenen clar que el preu de l'oli seguirà pels núvols, i que tot el que produeixin es vendrà.

A la cooperativa de Cabacés els queden uns tres-cents litres d'oli de la temporada passada. Amb la sequera van fer cent 75.000 litres d'oli, un 70% de producció del que seria una collita normal i amb la psicosi per la possible falta d'oli a la nova temporada, els han arribat nous clients i han venut 25.000 litres més de l'habitual. Sempre enllacen una campanya amb l'altra amb excedents, però enguany no.

Per això, el gerent de la cooperativa de Cabacés, Antoni Bru, es mostra preocupat per la possible pèrdua de clients si no tenen prou oli per vendre.

També al Priorat, a la cooperativa Falset-Marçà, l'espai del magatzem i la botiga on hi hauria d'haver l'oli ara hi ha vi, o està buit. Aquí produeixen 500.000 quilos d'olives, enguany esperen arribar a la meitat. Però no creuen que tinguin problemes per servir als clients, perquè no treballen amb majoristes.

D'altra banda, als comerços especialitzats d'oli n'hi ha. En aquest cas procedeix d'altres cooperatives de la mateixa comarca.

En aquest vídeo, expliquem com estan vivint al Priorat la situació:


L'oli, pels núvols també a Grècia, Itàlia i Tunísia

És un fenomen de tot el Mediterrani, on els preus també estan pels núvols. I això, en el cas de l'oli d'oliva, és com dir el mercat mundial.

La sequera també ha tocat de ple Grècia, on la collita pot ser la meitat i els preus (7.450 euros la tona) són avui més del doble que la campanya anterior, un 103% més.

En el cas d'Itàlia, el preu de la tona d'oli verge extra supera els 9.000 euros la tona, mentre a Tunísia la tona es mou al voltant dels 8.300 euros.

 

 

 

ARXIVAT A:
IPC Agricultura Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut