L'oli d'oliva verge extra, encara a preu d'or al supermercat tot i que baixa en origen
- TEMA:
- Economia de butxaca
Canvi a la vista o només un miratge? El preu de l'oli d'oliva en origen està baixant des dels màxims d'aquest principi d'any. Des del gener, ha caigut prop d'un 14%, d'acord amb els números que publica la llotja de Tortosa, un dels grans punts de referència.
I només en les últimes cinc setmanes, la caiguda supera el 8%, segons el butlletí del Ministeri d'Agricultura. Ara bé, el gir a la baixa del mercat en origen no està arribant, de moment, a la botiga.
Preus encara a l'alça al supermercat
L'oli d'oliva verge extra es paga en màxims al supermercat. L'ampolla d'un litre val entre 10 i 16 euros, en funció de si és marca blanca o de distribució.
Les principals cadenes oferien l'estiu passat l'ampolla de marca blanca a 8,50 euros de mitjana. A finals d'any, superava els 9 euros. I ara, a l'abril, ja s'enfila fins a tocar els 10 euros.
Un increment que sembla no tenir aturador. En un any s'ha encarit un 70%, segons l'IPC del març, i això n'ha frenat el consum.
Preus en origen cap avall
En canvi, els preus en origen de l'or verd van cap avall. L'oli verge extra a l'engròs cotitza a 8.000 euros la tona a la Llotja de Tortosa, un 14% menys que fa tres mesos.
També és cert que aquest preu encara és més del doble que fa dos anys. La baixada s'explica per la perspectiva d'una bona collita la tardor que ve a Andalusia, gràcies a les últimes pluges.
Francesc Minguell, director gerent de la Cambra Comerç de Tortosa, explica que "fer prediccions és complicat perquè és un sector molt afectat pel canvi climàtic i l'especulació. Amb tot, creiem que els preus poden estabilitzar-se i aviat per poder oferir un preu just i que el consumidor accepti".
Aquest descens, però, afegeix Minguell, "encara pot tardar mesos a traslladar-se als comerços, perquè l'oli que s'hi comercialitza es va comprar quan anava més car".
Facua: "Algú s'està enriquint"
Les organitzacions de consumidors, com FACUA Catalunya, denuncien que, mentre que l'oli d'oliva extra s'ha abaratit en origen més d'un euro en quatre mesos, als punts de venda ha pujat més d'un 4%.
Gerard Hernández, secretari general de l'entitat, denuncia que "alguna part de la cadena alimentària s'està enriquint" i reclama a les administracions que "investiguin i sancionin si detecten irregularitats".
Al supermercat "encara hi ha estocs comprats cars"
A l'altra banda, la distribució explica que l'oli que s'està venent ara "forma part de l'estoc comprat fa uns mesos, a preus elevats". Així, les baixades "trigaran a arribar, almenys entre 6 i 9 mesos".
Roger Gaspa, secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, assegura que "la llei de l'oferta i la demanda és la que marcarà pròximament els preus als lineals dels supermercats. Si la demanda es manté sostinguda i alhora tenim un pic d'oferta, els preus es poden estabilitzar".
Afegeix també que "ningú pot preveure com anirà la pròxima collita. Tot dependrà de la floració a l'estiu i de la recol·lecta a la tardor". La rebaixa del preu de l'oli dependrà de "com evolucionin les reserves d'oli existents que ara mateix són baixes i, sobretot, si la futura collita de la tardor és generosa".
La inflació del cistell de la compra
Tot plegat coincideix també amb les dades de la inflació d'aquest abril. La inflació es resisteix a baixar del 3% i fa dos mesos consecutius que puja.
Aquest abril, l'IPC anual va ser del 3,3%, una dècima més que al març. És una xifra, en qualsevol cas, que queda molt per sota dels màxims històrics. Aquest abril, l'Institut d'Estadística posa la lupa en l'encariment del gas i també de l'alimentació.
Molts productes dels considerats bàsics, com per exemple la farina, la pasta o l'arròs, pugen per sota de la mitjana. En canvi, a banda de l'oli, altres productes com les patates, la xocolata o el peix fresc s'encareixen especialment. I per damunt de tots hi ha l'oli d'oliva, que s'ha encarit un 70% en els últims dotze mesos.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca Alimentació