L'olor del sabó que fas servir et fa més o menys atractiu per als mosquits, segons un estudi
Algú que és atractiu per als mosquits pot ser-ho encara més utilitzant un determinat sabó, o passar a repel·lir-los si n'utilitza un altre
L'ésser humà fa servir sabons i altres productes personals perfumats des de l'antiguitat. Sabem que el seu ús canvia la percepció que tenim de l'olor corporal dels altres, però el que no tenim tan clar és si aquests productes també canvien la manera com els mosquits ens perceben com a possibles preses.
Ara, un equip d'investigadors de Virginia Tech, als Estats Units, ha comprovat que fregar-se amb alguns sabons atrau els mosquits, mentre que altres sabons els repel·leixen.
Això sí: aquests efectes varien segons les persones, com a resultat de les interaccions entre els sabons i l'olor única de cadascú, segons publiquen a la revista iScience.
L'autor principal de l'estudi, el neuroetòleg Clément Vinauger, afirma que els ha sorprès com una mateixa persona pot ser extremadament atractiva per als mosquits amb la pell sense rentar, i pot ser-ho encara més quan es renta amb un sabó determinat, però si n'utilitza un altre pot passar, directament, a repel·lir aquests insectes.
Quatre sabons de supermercat
Per explorar la relació entre l'aplicació de sabó i l'atractiu per als mosquits, els investigadors van estudiar les olors que emetien quatre sabons de supermercat i les olors que emetien quatre voluntaris humans, tant sense rentar com després de fer-ho amb aquests productes.
A continuació, els investigadors van comparar que atractiu era cada humà per als mosquits Aedes aegypti, fixant-se en quin moment estaven sense rentar, i en una hora després d'utilitzar cada un dels sabons.
Entre altres coses, cal tenir en compte que els mosquits no s'alimenten només de sang --de fet, la seva principal font d'alimentació és el nèctar de les plantes--, i per això ruixar-nos amb aromes derivades de plantes o que les imitin podria influir en la presa de decisions d'aquests insectes.
L'equip va comprovar que cadascun dels voluntaris emetia el seu propi perfil d'olor, alguns de més atractius per als mosquits que d'altres, i que la rentada del sabó ho modificava significativament, no només afegint fragàncies florals a la barreja. Així ho explica la biòloga i coautora de l'estudi Chloé Lahondère:
"Tothom fa una olor diferent, fins i tot després d'aplicar el mateix sabó. El teu estat fisiològic, el teu estil de vida, el que menges i els llocs on vas afecten l'olor que fas, i els sabons la canvien dràsticament. No només afegint-hi substàncies químiques, sinó també provocant variacions en l'emissió de compostos que ja produïm de manera natural."
Cadascú és un món
L'autor de l'estudi explica que "el que realment importa al mosquit no és la substància química més abundant, sinó les associacions i combinacions específiques de substàncies químiques, no només del sabó, sinó també de les nostres olors corporals personals".
Tots els quatre sabons tenien com a substància química principal l'anomenat limonè, que és un repel·lent de mosquits conegut. Malgrat això, "tres dels quatre sabons que hem provat augmentaven l'atracció dels mosquits", detalla Vinauger.
"Sabem que les proporcions de les substàncies químiques són extremadament importants per determinar si els mosquits són atrets o repel·lits. Canviar la proporció de les mateixes substàncies químiques exactes pot provocar atracció, indiferència o repulsió", hi afegeix Lahondère.
L'autor de l'estudi té clar quin farà servir
D'entre tots els sabons, els científics van identificar quatre ingredients específics associats a l'atracció o repulsió dels mosquits, com ara una substància química amb aroma de coco que és un component clau del bourbon americà, i un compost floral utilitzat per tractar la sarna i els polls.
La conclusió? Vinauger ho té clar: "Jo triaria un sabó amb aroma de coco si volgués reduir l'atracció dels mosquits".
Tot i això, l'equip vol anar més enllà en els estudis i analitzar més varietats de sabó en moltes més persones, i durant un període més llarg de temps. "Per exemple, si un es dutxa al matí, el sabó continua sent important per als mosquits a la nit?", es pregunta l'investigador.
- ARXIVAT A:
- Ciència