L'òmicron posarà fi a la pandèmia? Un hivern dur que ens pot acostar a la immunitat de grup

L'OMS pronostica un "tsunami" de casos de covid a tot el món per l'òmicron, que augmentarà el percentatge de població immunitzada

RedaccióActualitzat

La variant òmicron està fent estralls i acabem l'any 2021 amb els contagis de covid totalment disparats. En quatre setmanes s'han multiplicat per sis. Vam començar el mes de desembre amb gairebé 17.000 contagis setmanals. En una setmana es van doblar i la següent ja fregaven els 48.000. Aquesta última setmana de l'any ja superen de llarg els 100.000.

Que arribi una variant tan contagiosa com l'òmicron mai és una bona notícia. Però aquesta explosió de contagis de covid multiplica alhora les immunitzacions. Alguns experts i també l'OMS apunten que això podria dur-nos a un final de la pandèmia.

La variant òmicron s'ha trobat a Europa amb una important part de la població protegida per les vacunes i això n'ha reduït la gravetat. A Sud-àfrica, el país on el mes passat es va detectar la nova soca del virus, s'ha superat ja el pic de casos i les noves infeccions han baixat considerablement l'última setmana. 

Per Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, "comencem a tenir una protecció immunitària molt important". Encara hi ha transmissió, hi ha infecció, però menys gravetat. Això fa pensar, diu, "que estem arribant cap el final de la pandèmia". Però diu que cal mantenir totes les precaucions perquè el coronavirus sempre pot sorprendre:

"Però, compte, perquè aquest virus ens està sorprenent constantment."

Com, de fet, ja va sorprendre l'arribada d'òmicron, que ha desplaçat la variant delta.

L'OMS pronostica un "tsunami" de nous casos a tot el món. I el resultat: una població immunitzada, ja sigui per efecte de la vacunació, per haver-se contagiat o per les dues coses alhora.  

Sanitaris en un hospital de malalts de covid a l'Índia
Sanitaris en un hospital de malalts de covid a l'Índia (EFE)

El fet que afecti tanta gent, en tants paisos i d'una manera tan global podria indicar "que al final es converteixi en un virus endèmic i que no donés tants problemes com està donant fins ara", considera el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada.

Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de l'UPC veu una relació entre la multiplicació de contagis d'aquesta nova onada i una major immunitat de cara a la primavera:

"El que podem dir a curt termini des del punt de vista dels models i dels nombres és que com que l'afectació d'aquesta onada serà tan elevada entre la població, això ens donarà més immunitat cap a la primavera. A curt termini sí que ens posarà en una millor situació, però a llarg termini hem de veure com evoluciona tot."

Però el camí d'aqui a la primavera no serà un camí de roses. El virus ja ens ha ensenyat que un augment de contagis es tradueix en un augment d'ingressos hospitalaris. I, en això, òmicron és la reina. En una setmana ha infectat més de l'1% de la població i ha superat els 100.000 casos a Catalunya. 

"L'estem transmetent tot i estar vacunats, i això crea un nombre molt important de casos, i que evidentment comporta un increment d'ingressos a l'hospital", alerta el doctor Pumarola.

Unitat de cures intensives a un hospital de Cremona, Itàlia (EFE/Filippo Venezia)
Unitat de cures intensives en un hospital de Cremona, Itàlia (EFE/Filippo Venezia)

Pel cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, l'augment d'ingressos per òmicron en poc temps als hospitals "fa pensar que l'hivern serà molt dur":

"Fins ara hem tingut molts ingressos que eren per la delta, però ara començaran a ser tots per òmicron en poc temps. I ja veurem com són els ingressos per òmicron. Però hem de pensar que l'hivern serà molt dur." 

Per alguns experts, el comportament de la variant òmicron podria portar al final de la pandèmia. Però alerten que res no es pot donar per fet i no es pot abaixar la guàrdia. L'Organització Mundial de la Salut considera que, per poder dir-li adeu, cal que el 70% de la població de cada país estigui vacunada.

Cal, abans de res, reduir la transmissió i no donar res per fet. La nova variant ens pot situar en un escenari diferent del que hem tingut fins ara, pèrò els futuribles no són gaire amics de les pandèmies.

"Jo crec que estem arribant al final, però compte eh, molt de compte, perquè aquest virus ens està sorprenent cada dia i això no ens ha de fer abaixar la guàrdia", diu Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut