L'òmicron provoca un rècord de contagis diaris de covid al Regne Unit, Portugal i Itàlia
Finlàndia exigirà una PCR recent a tots els estrangers que entrin al país, inclosos els ciutadans de la Unió Europea
La gran capacitat de transmissió de la variant òmicron de la covid està deixant aquests dies xifres rècord de contagis en diversos països europeus. França, el Regne Unit, Itàlia, Portugal i Grècia aquest dimarts han registrat el màxim nombre d'infectats en només 24 hores des de la gènesi de la pandèmia.
Al Regne Unit s'han notificat 129.471 nous casos, xifra rècord en tot el període de crisi sanitària. Les hospitalitzacions a Anglaterra s'han enfilat un 38,3% els últims set dies i se situen al nivell de principis de març.
El primer ministre, Boris Johnson, ha avançat que el govern no establirà més restriccions de cara a la nit de Cap d'Any, malgrat que s'avaluaran les dades de pressió hospitalària per decidir si s'endureixen les mesures anticovid a principis de gener.
A Portugal també s'han reportat 17.172 nous contagis, com en el cas del Regne Unit, la xifra diària més elevada des de l'esclat de la pandèmia.
Per pal·liar l'avanç exponencial d'infectats de covid, el govern de Lisboa està agilitzant les dosis de reforç i la vacunació infantil. Portugal té, ara mateix, un 88% de població amb la pauta primària de vacunació completa.
Tot i això, l'executiu preveu que, abans no acabi l'any, la variant òmicron, que ja és dominant, arribarà al 90%. El dia de Nadal es van implementar noves restriccions com ara la clausura de l'oci nocturn i de les llars d'infants, així com el teletreball de manera obligatòria.
Màxim històric, també a Itàlia
També ha fixat un registre rècord en negatiu Itàlia, amb 78.313 nous contagis en les últimes 24 hores, un guarisme que no s'havia vist mai que estableix un màxim històric.
Les morts també s'incrementen progressivament i s'acosten a les més de 200 diàries que es notificaven a la primavera. La pressió hospitalària també s'incrementa a la sanitat italiana, fet que les autoritats atribueixen a la forta irrupció de la variant òmicron.
El govern ha impulsat restriccions fins al 31 de gener. S'han fet tancar discoteques, és obligatori portar mascareta a l'exterior i han quedat prohibides les aglomeracions de gent i les activitats festives com les de Cap d'Any.
Les autoritats sanitàries italianes també treballen per reduir la cadència entre la segona i la tercera dosi de la vacuna per accelerar la immunització del conjunt de la població.
PCR obligatòria per entrar a Finlàndia
Finlàndia ha restablert els controls fronterers per als passatgers procedents de qualsevol país, inclosos els estats de l'espai Schengen.
D'aquesta manera, el certificat covid europeu no serà suficient per entrar al país, sinó que els viatgers hauran de presentar una prova PCR negativa realitzada, com a màxim, 48 hores abans, excepte en el cas dels ciutadans finlandesos.
Aquesta mesura, conjuntament amb un altre paquet de restriccions, es va aprovar fa una setmana i estarà vigent almenys fins al 16 de gener. Al país nòrdic, en plena cinquena onada de la pandèmia, s'ha disparat el ritme de contagis: un 18% més l'última setmana.
Vacunació obligatòria dels sanitaris
Paral·lelament, aquest dimarts el Parlament ha aprovat el marc legal per fer obligatòria la vacunació dels sanitaris i aquelles persones que treballen amb grups de risc, com persones grans i immunodeprimides.
La llei, vigent fins a finals del 2022, preveu que el personal sanitari i assistencial que es negui a vacunar-se contra la covid s'haurà de reubicar en departaments on no representi un risc per als pacients.
Si el canvi d'àmbit laboral no és possible, les persones que els contractin podran suspendre'ls temporalment de sou i feina, tot i que no vacunar-se no serà considerat motiu d'acomiadament.