Control de coronavirus en l'entrada a un col·legi electoral rus (EFE / Sergei Ilnitsky)

L'OMS admet per primer cop la possibilitat que la Covid es pugui transmetre per l'aire

Més de 200 científics de 32 països insistien que es tingués en compte la transmissió a través de micropartícules en suspensió
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Mentre l'Organització Mundial de la Salut (OMS) avisa que la transmissió del coronavirus s'accelera mundialment i que encara no s'ha arribat al pic de la pandèmia, científics de tot el món alerten aquesta institució que consideri que aquesta malaltia també es pot transmetre a través de micropartícules en suspensió o aerosols.

Fins ara, l'OMS sempre ha defensat que la principal via de contagi eren les gotes carregades de virus que s'escapen de la boca o el nas d'una persona contagiada i que acaben a la boca, el nas o els ulls d'una altra persona. Però que aquestes gotes queien ràpidament a terra o en altres superfícies. Per això ha recomanat la distancia de seguretat, l'ús de la mascareta i el rentat de mans com a mesures de prevenció.

 

 

Però hi ha científics que defensen que aquests virus també poden quedar en suspensió en petites partícules que poden ser aspirades per algú altre al cap d'una estona.

239 especialistes de 32 països han adreçat una carta a l'OMS en què defensen que en alguns casos s'ha fet evident aquesta via de transmissió:

"Existeix l'evidència més que suficient perquè s'apliqui el principi de precaució."

En aquest sentit, la falta de ventilació d'alguns locals podria afavorir aquesta transmissió del coronavirus per aerosols que queden en suspensió en l'aire. Per tant, si es confirma aquesta via de contagi, s'hauria de recomanar la ventilació com una altra de les mesures higièniques bàsiques i anar amb compte amb l'aire condicionat.

 

Fins aquest dimarts, l'OMS no havia reconegut aquestes "proves emergents", com ha dit, de la propagació aèria del nou coronavirus. Maria van Kerkhove, responsable tècnica de la pandèmia Covid-19, ho ha expressat així:

"Hem estat parlant sobre la possibilitat de la transmissió aèria i la transmissió d'aerosol com un dels modes de transmissió de Covid-19."

És el que demanaven els científics, com Jose Jimenez, químic de la Universitat de Colorado, un dels signants del treball:

"Volíem que reconeguessin les proves. No és un atac a l'OMS. És un debat científic. Però creiem que calia fer-ho públic perquè es negaven a escoltar les proves després de moltes converses amb ells."

 

Una parella amb mascareta es fa un selfie al museu del Louvre (Reuters/Charles Platiau) (Reuters/Charles Platiau)

 

En la sessió informativa a Ginebra, la responsable tècnica de l'OMS per la prevenció i el control de la infecció, Benedetta Allegranzi, ha reconegut que, efectivament, hi ha evidències de la transmissió aèria per coronavirus, però ha matisat que no és una prova definitiva:

"No es pot descartar la possibilitat de transmissió per l'aire en entorns públics, sobretot en condicions molt específiques, en una gran quantitat de zones tancades i poc ventilades. Tot i això, cal recollir i interpretar la prova. Continuem donant-hi suport."

Jose Jimenez ha denunciat que sempre hi ha hagut una oposició "ferotge" en la professió mèdica a admetre la transmissió per aerosols. Segons ell, es tem el pànic que pot generar, per exemple, entre els sanitaris que es podrien negar a anar als hospitals. O bé que la gent es bolqués a comprar tantes mascaretes d'alta protecció que quedessin exhaurides.

Qualsevol canvi en l'avaluació de l'OMS sobre el risc de transmissió podria afectar els seus consells actuals com la distància de seguretat o l'ús mascaretes que no filtren els aerosols.

 

Un grup d'alumnes, alguns amb mascareta, en una escola de l'Uruguai (EFE / Raúl Martínez)
ARXIVAT A:
Coronavirus OMS
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut