El director regional de l'OMS a l'Àsia i el Pacífic, Takeshi Kasai
El director regional de l'OMS a l'Àsia i el Pacífic, Takeshi Kasai

L'OMS alerta que els joves són ara el principal grup de transmissió de la Covid

Espanya és el 10è país amb més infectats al món amb 364.196 contagiats

RedaccióActualitzat

Avís de l'Organització Mundial de la Salut: la pandèmia està canviant i cada cop afecta persones més joves, asimptomàtiques. La gravetat radica, segons l'OMS, en el fet que això augmenta el risc de propagació de la Covid-19 als col·lectius més vulnerables.

La propagació del coronavirus, doncs, està sent impulsada per persones de 20, 30 i 40 anys que no saben que estan infectades, que no tenen cap símptoma de la malaltia.

El director regional de l'OMS a l'Àsia i el Pacífic, Takeshi Kasai, ha dit que molts joves transmeten el virus sense saber-ho:

"Això augmenta el risc de propagació als més vulnerables, la gent gran, les persones malaltes, els que viuen en zones urbanes densament poblades i en zones rurals insuficientment ateses. Hem de redoblar els nostres esforços per impedir que el virus es desplaci a les comunitats vulnerables."

 

De fet, si al març la mitjana d'edat de les persones infectades era de 60 anys durant la primera onada de la pandèmia, les últimes setmanes aquesta xifra ha baixat fins als 38. Els joves són els que més donen positiu i, tot i que la gran majoria no tenen cap símptoma, sí que s'han donat casos greus que han acabat amb hospitalització i, fins i tot, a l'UCI.
 

Lluny de la immunitat col·lectiva

L'OMS demana no posar esperances en la immunitat col·lectiva per aturar la pandèmia i recorda que el món està lluny d'assolir aquesta protecció ja que tal com expliquen "sabem que menys del 10% de la població mundial té proves d'anticossos contra el SARS-CoV-2".

A Catalunya, l'estudi de seroprevalença va determinar que només el 5,9% de la població ha passat el virus.

Un infermer d'urgències fa un test PCR a la seu del 061 a Saragossa
Un infermer d'urgències fa un test PCR a la seu del 061 a Saragossa (EFE/Toni Galán)

 

En les últimes setmanes la investigació en vacunes contra la Covid ha anat avançant i alguns laboratoris ja es troben en les darreres fases de les proves. Però, malgrat aquests progressos esperançadors, el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit que "potser mai hi haurà una panacea contra aquesta pandèmia".

 

Més de 22 milions de contagiats al món

La xifra de contagis per la Covid-19 ja supera els 22 milions al món i prop de 800.000 morts, segons les darreres dades de la Universitat Johns Hopkins.

El país més afectat per la pandèmia continua sent els Estats Units amb 5,4 milions de contagiats i 171.821 morts, seguit del Brasil. Espanya és el 10è país amb més infectats al món amb 364.196 contagiats.

Catalunya ha registrat aquest dimecres 611 casos nous de coronavirus confirmats per PCR i el total s'eleva a 94.515, segons l'últim balanç del Departament de Salut.

Segons les dades de Salut, 12.906 persones han mort des de l'inici de la pandèmia per coronavirus, després que s'hagin reportat set defuncions en les últimes hores.

El risc de rebrot és molt alt i la velocitat de propagació torna a pujar lleugerament, a 1,03, mentre que la setmana passada s'havia mantingut per sota de la barrera de l'1.

 

A Catalunya, hi ha 641 pacients ingressats, 18 menys que en el balanç anterior; 129 estan a l'UCI.

ARXIVAT A:
Coronavirus OMSSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut