La hidroxicloroquina augmenta el risc de complicacions cardíaques

L'OMS atura els assajos amb hidroxicloroquina per l'elevat índex de mortalitat

La mesura s'ha pres pels resultats d'un estudi publicat a la revista mèdica "The Lancet"
Laura Galán Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha anunciat l'aturada temporal dels assajos clínics amb hidroxicloroquina en pacients de Covid-19, en detectar-se un major índex de mortalitat entre els malalts que van rebre aquest tractament.

La decisió s'ha pres després de divulgar-se un estudi de la revista mèdica "The Lancet" on es detecta una taxa més alta de mortalitat en els pacients tractats amb aquest medicament, que es fa servir habitualment contra la malària.

Segons l'estudi, la hidroxicloroquina no és eficaç contra el coronavirus i, a més, augmenta molt el risc de complicacions cardíaques i de mort si se'n pren. En total s'han tractat 15.000 pacients amb Covid-19.

L'anàlisi ha descobert que entre els més de 80.000 malalts que no van rebre aquests tractaments, la taxa de mortalitat va ser d'un 9%. En canvi, en els malalts que sí que els van rebre aquesta taxa va ser d'entre el 16% i el 24%.

La decisió de l'OMS d'aturar els assajos és temporal, mentre segueix recopilant informació.

L'hidroxicloroquina la medicació que asseguren haver pres els presidents Donad Trump i Jair Bolsonaro.

 

 

Més de 5 milions de contagiats al món

Els casos de Covid-19 confirmats per l'OMS a tot el món han arribat als 5,3 milions dels quals 342.029 han mort.

Els contagis diaris s'han accelerat l'última setmana i superen les 100.000 infeccions diàries, degut, sobretot, al fort increment en el continent americà, la regió més afectada amb 2,4 milions de casos.

La setmana passada Europa va superar els 2 milions de contagis, tot i que la corba va clarament a la baixa.

Estats Units és el país més afectat seguit de Rússia i Brasil. La llista continua amb Espanya, Itàlia i el Regne Unit.

L'Índia, amb 140.000 casos, ha entrat al grup dels 10 països més afectats per la pandèmia.


Improbable segona onada

Malgrat les xifres, l'OMS veu cada cop més improbable una segona onada important de coronavirus. Ho ha dit la directora de Salut Pública d'aquest organisme, María Neira.

De tota manera, en declaracions a RAC1, ha demanat "molta prudència" i "sentit comú" en aquesta fase "molt crítica" de la desescalada.

"Hem rebaixat tant la taxa de transmissió que el virus tindrà dificultats per sobreviure. Hem de tenir molta prudència per afirmar si això és el final de l'onada, però les dades com a mínim ens mostren que s'ha evitat la transmissió i l'explosió de les primeres setmanes."

Neira demana a la població que no tingui "ni paranoia ni excessiva relaxació" i ha dit que haurà d'aprendre a conviure amb les malalties infeccioses.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus OMS Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut