L'OMS avisa que la vacuna contra la Covid no arribarà fins als primers mesos del 2021
Els Estats Units pagaran gairebé 2.000 milions de dòlars a Pfizer i BioNTech per 100 milions de dosis de la vacuna que estan desenvolupant
Quan arribarà la vacuna contra la Covid-19? La cursa està en marxa i avança a un ritme de rècord, però l'Organització Mundial de la Salut ha advertit que haurà d'arribar al mercat amb seguretat i eficàcia. Això vol dir que cal temps i, de fet, la mateixa OMS considera que no serà abans de "la primera part de 2021":
"Cal ser realistes sobre els temps. No importa el que intentem accelerar el procés, hem d'estar segurs que és una vacuna segura i efectiva, i això costa temps"
"Sent realistes, serà durant la primera part de l'any quan veurem que es comença a vacunar la gent"
Aquest és l'avís que ha fet el director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, que ha reconegut que s'està accelerant tant com es pot però ha remarcat que això no implica "en cap circumstància fer dreceres en el tema de la seguretat".
En una sessió informativa per al públic general, a través de les xarxes, l'OMS ha recordat que no hi ha cap vacuna efectiva al 100% i ha citat com a exemple la del xarampió. Està considerada una de les que són més eficaces, amb una efectivitat del 95%. Per això han demanat no tenir expectatives desmesurades.
A més, en les vacunes en fase de proves que han demostrat eficàcia i seguretat, cal saber quan dura la immunització que ofereixen.
A hores d'ara hi ha 23 vacunes en estadis avançats dels assajos clínics, arribant a la fase 3, que vol dir que es comencen a administrar en milers de persones.
Entre els projectes més avançats hi ha la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, la de Pfizer i BioNTech, la de la xinesa CanSino Biologics o la de Rússia. Tot i que algunes veus mantenen que ja podrien tenir vacunes disponibles aquesta tardor, l'OMS ha refredat les expectatives d'un progrés tan ràpid.
Els EUA compraran 100 milions de dosis a Pfizer-BioNTech
Justament, els Estats Units han acordat aquest dimecres comprar 100 milions de dosis de la vacuna que estan desenvolupant la nord-americana Pfizer i l'alemanya BioNTech per 1.950 milions de dòlars, més de 1.680 milions d'euros, en cas que es demostri efectiva. A més, es reserven el dret preferent d'adquirir-ne 500 milions més.
Les dues farmacèutiques han informat de l'acord, que és el contracte més important signat pel govern de Donald Trump de cara a tenir vacunes disponibles. L'administració Trump ja va invertir en el projecte de Moderna, un laboratori sense cap experiència en vacunes, i va avançar 1.600 milions més a l'australiana Novavax, i també té un acord amb AstraZeneca.
La Casa Blanca no tanca la porta a cap vacuna, ni tan sols si és xinesa.
Actes a l'aire lliure i coronavirus
Una de les preguntes que més s'ha fet als experts de l'OMS ha estat si és segur anar a esdeveniments a l'aire lliure. La resposta ha estat que és segur si es manté la distància física d'almenys un metre entre els assistents i si es compleixen les mesures d'higiene, sobretot de mans. Si no es pot mantenir la distància, com ja se sap, cal dur la mascareta posada en tot moment.
L'OMS té constància de 14,73 milions de casos de Covid-19 al món, 169.013 en les últimes 24 hores. El nombre de víctimes mortals ha crescut de 3.503 persones i ara s'eleva a 611.284.
- ARXIVAT A:
- OMSCoronavirus SalutRecerca científica