L'OMS declara superada l'epidèmia d'Ebola iniciada el 2014 a l'Àfrica Occidental
El virus ha deixat un balanç de més d'11.000 morts i més de 28.000 afectats, la majoria d'ells a Libèria, Sierra Leone i Guinea Conakry
L'Organització Mundial de la Salut ha declarat superada l'epidèmia d'Ebola que va començar el 2014 a l'Àfrica Occidental. Aquest anunci arriba després de 42 dies sense cap nova infecció a Libèria, l'últim país afectat.
L'epidèmia, la més important i estesa en territori fins ara, ha afectat sobretot a Libèria, Sierra Leone i Guinea Conakry i ha deixat un balanç de més d'11.000 morts i més de 28.000 afectats.
No obstant això, l'Ebola també va afectar altres països fora d'Àfrica. A l'estat espanyol es va atendre un capellà que va morir i l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero, que va superar-la.
El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic i membre de la comissió d'emergència que es va crear a Catalunya, Antoni Trilla, ha assegurat que no es pot abaixar la guàrdia.
"No ens hem deslliurat de l'Ebola perquè l'Ebola, com moltes altres malalties, seguirà convivint entre nosaltres. El que hem aprendre és a fer-li front i potser reaccionar d'una manera millor i més ràpida. El que sembla que ara podrem tancar és aquesta epidèmia concreta que hi ha hagut a Àfrica Occidental però la malaltia, el virus, segueix entre nosaltres."
La mateixa OMS també ha demanat mantenir la vigilància en els pròxims mesos per evitar possibles rebrots. De fet, Libèria havia estat declarada lliure d'Ebola el maig de 2015, però el virus va reaparèixer dues vegades al país, l'última d'elles al novembre.
L'epidèmia ha servit per desenvolupar noves estratègies de reacció en crisis sanitàries, per definir millors protocols per actuar en les primeres fases de la malaltia i, fins i tot, per desenvolupar una vacuna que ja s'ha posat a prova en alguns països africans.