L'objectiu de l'OMS és aconseguir la immunitat de grup a l'estiu (EFE/ Sergio G. Cañizares)

L'OMS demana accelerar la vacunació a Espanya per reduir la gravetat d'una nova onada

Fins aquest divendres, un 4,5% de la població catalana ha rebut les dues dosis de la vacuna contra la Covid

Actualitzat

Totes les vacunes anti-Covid són eficaces i segures, i el que és prioritari és accelerar la campanya de vacunació a tot arreu. Ho afirma la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut, Maria Neira, en declaracions a "El suplement", de Catalunya Ràdio:  

"La meva preocupació real és com avançar amb aquelles vacunes que ja són al mercat. Són segures i eficaces, han demostrat en milions de persones vacunades que funcionen i donen la protecció que estem buscant."

Neira avisa que el virus continua circulant i demana que augmenti el ritme de vacunació a Espanya per reduir la gravetat d'una possible nova onada que ja hi ha en altres països:  

"El virus circula, ara puja al nord però tornarà quan acabi. Saber què funciona ens serveix per preparar-nos per a una nova onada. Vull pensar que si accelerem el ritme de vacunació, podem evitar aquesta onada de contagis, però és evident que el virus segueix circulant."

La directora de Salut Pública de l'OMS diu que l'objectiu és aconseguir la immunitat de grup a finals de l'estiu, tenir una vacuna de baix cost i de logística simple per arribar també als països més pobres.  

"L'escenari que desitgem ha de ser aconseguir el percentatge de vacunació desitjat a finals d'estiu. No ens podem permetre un escenari B perquè la recuperació de la salut de les persones, a més de la salut econòmica, social i mental ho requereix."

 

Pel que fa als casos "escassos" de trombosi del si venós cerebral, també detectats a Europa, l'OMS nega que tinguin cap relació amb la vacuna "en aquest moment". Coincidint amb l'EMA, la vacuna "continua tenint més efectes positius que riscos" i "té un potencial enorme per evitar les infeccions i reduir les morts arreu del món".

Amb tot, l'OMS insta les autoritats dels estats a supervisar els possibles efectes secundaris de totes les vacunes i a informar els professionals sanitaris de possibles símptomes per la vacunació.

Un milió de vacunats a Catalunya

A Catalunya, poc més d'un milió de persones han estat vacunades fins aquest divendres, segons les dades del Departament de Salut. 663.563 han rebut la primera dosi -un 8,6% de la població catalana-, i a 343.431 se'ls ha administrat la segona -el 4,5% del total.

 

 

Pel que fa al conjunt de l'estat espanyol, 1.886.813 persones han rebut les dues dosis de la vacuna -un 3,98% de la població- i a 5.993.363 se'ls ha administrat la primera -un 12,65 del total.

El pròxim dilluns s'ha de reunir a Madrid la comissió de Salut Pública, en què estan representades les comunitats autònomes, per decidir amb quins grups es reprèn dimecres la vacuna d'AstraZeneca. Tot apunta que el topall es fixarà als 65 anys, segons va explicar ahir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Mentrestant, alguns països europeus com Alemanya, Itàlia i França han reprès la campanya de vacunació amb AstraZeneca, després de la llum verda de l'EMA. A França, però, el topall es manté en els 55 anys.
 

Baixen els crítics, però a un ritme lent

Els hospitals catalans es van buidant de pacients amb Covid, però a un ritme encara molt lent. Hi ha 1.354 pacients ingressats als hospitals, 73 menys que ahir. D'aquests, 407 són a les unitats de cures intensives.

La velocitat de propagació del virus està per sobre d'1. Una dada que, de moment, indica una frenada en la baixada. Pel que fa al risc de rebrot, puja quatre punts, fins a 196.

S'han detectat 1.291 nous casos per PCR o TA, amb una taxa de positivitat de 5,04%. En les últimes vint-i-quatre hores, han mort 25 persones per Covid-19.
 

Els problemes de la campanya de vacunació

El conflicte de la Unió Europea amb AstraZeneca pel subministrament de vacunes ha fet emergir els problemes en la campanya de vacunació europea. Quan falta poc perquè faci tres mesos de la seva arrencada, només un 9,8% d'adults n'ha rebut la primera dosi.

Brussel·les espera que més de la meitat dels ciutadans adults de la Unió Europea estiguin vacunats "a finals de juny" i avançar així en l'objectiu d'haver vacunat el 70% de la població a finals d'estiu. La Comissió Europea espera poder accelerar la vacunació a partir de l'abril, amb l'augment d'entregues de Pfizer-BioNTech, en qui confia per suplir el buit que deixa AstraZeneca.

ARXIVAT A:
Coronavirus
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut