Sanitaris atenent ferits en un hospital de Jabalia, dissabte
Sanitaris atenent ferits en un hospital de Jabalia, dissabte (Reuters/Stringer)

L'OMS denuncia els atacs d'Israel a hospitals del nord de Gaza: "La situació és catastròfica"

Israel torna a bombardejar habitatges a Beit Lahia i ataca un hospital

RedaccióActualitzat

La violència contra la població civil no cessa a Gaza. Israel continua bombardejant la Franja de manera incessant l'endemà de l'atac aeri a l'Iran

Entre divendres i dissabte s'hi han comptabilitzat uns 80 morts i gairebé 300 ferits, segons les autoritats sanitàries gazianes. I les dades són incompletes, perquè no inclouen els hospitals del nord.

El Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC) diu que la situació en el nord és "extremadament greu" i demana l'establiment d'un corredor segur per a les persones que volen marxar cap al sud.

"Les ordres d'evacuació i les restriccions contínues de subministraments essencials deixen la població civil del nord de Gaza en circumstàncies horribles."

Unes circumstàncies que empitjoren, assegura l'ICRC en un comunicat emès dissabte, perquè "es demana que s'evacuïn els hospitals, cosa que deixa un buit potencial de serveis mèdics per als civils que es queden".

En termes similars s'ha pronunciat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).


En un missatge a X assegura que "la situació al nord de Gaza és catastròfica" i denuncia les "intenses operacions militars" al voltant i a l'interior dels hospitals.

Centres mèdics com l'Hospital Indonesi o l'Hospital Kamal Adwan, dels pocs que aconseguien mantenir-se operatius al nord, han quedat afectats per aquestes accions de l'exèrcit israelià.

En aquest últim, soldats israelians hi han irromput i han detingut almenys 44 professionals sanitaris, d'un equip de 77 persones. Més tard n'han alliberat 14, entre els quals el director.

A l'hospital hi havia unes 600 persones en total, inclosos uns 200 pacients i acompanyants, i el personal mèdic s'ha negat a evacuar-lo.

Persones ferides en un hospital de Jabalia, sobre matalassos estesos a terra
Persones ferides en un hospital de Jabalia, sobre matalassos estesos a terra (Reuters/Stringer)

L'exèrcit israelià no s'ha pronunciat sobre aquest setge a un centre mèdic, però divendres va avisar que operava a la zona per la "presència de terroristes i d'infraestructures terroristes".

Metges de l'hospital asseguren que trets israelians van afectar els generadors i les instal·lacions d'oxigen i que això va causar la mort d'almenys dos infants que eren a l'UCI.

"L'únic camí per salvaguardar el que queda del sistema sanitari en col·lapse de Gaza és un alto el foc immediat i incondicional", afegeix Adhanom Ghebreyesus.


Bombardeig d'habitatges

Al nord de la Franja, les últimes víctimes tornen a ser a Beit Lahia, una àrea molt castigada des de la represa de l'ofensiva israeliana, fa tres setmanes, amb l'argument que s'hi estaven reagrupant integrants de Hamas. Les Forces de Defensa d'Israel tornen a parlar d'un "atac precís contra terroristes" i qüestionen el balanç de víctimes perquè asseguren que no es correspon amb la "munició de precisió" que han utilitzat.

L'agència palestina WAFA i la cadena Al Jazeera informen del bombardeig d'un bloc de cinc cases en què haurien mort almenys 35 persones.

Les dades són de fonts locals, com la Defensa Civil, que dissabte s'ha mostrat desbordada per les trucades de socors rebudes des dels habitatges bombardejats, on hi ha persones atrapades sota la runa.

Les tres setmanes d'ofensiva israeliana al nord de Gaza han causat la mort d'unes 800 persones.

Desplaçats palestins fugen de Beit Lahia, al nord de la Franja de Gaza (Reuters/Stringer)

Divendres, l'exèrcit va anunciar que tres soldats havien mort en combat. També que havien mort més de 40 integrants de Hamas a l'àrea de Jabalia.

Al conjunt de la Franja de Gaza, l'any llarg d'ofensiva israeliana ha causat almenys la mort de més de 42.000 persones i uns 100.000 ferits. Es calcula que sota la runa hi podria haver 10.000 cossos.

L'ofensiva sense precedents de Hamas en territori israelià, el 7 d'octubre de 2023, va causar uns 1.200 morts i l'organització islamista va endur-se uns 250 ostatges a la Franja, on encara n'hi ha un centenar, per bé que es calcula que una trentena són morts.

Israel diu haver matat 70 milicians de Hezbollah al Líban

L'ofensiva d'Israel també ha continuat al Líban. L'exèrcit assegura que en les últimes 24 hores ha matat 70 milicians de Hezbollah, després d'atacar 120 objectius de l'organització. 

L'últim bombardeig ha estat el d'aquesta matinada a Beirut, on alguns dels coets han impactat als afores de la capital libanesa. A més, també hi ha hagut atacs al sud del país.

Segons l'exèrcit israelià, tots els bombardejos han estat contra fàbriques i dipòsits d'armament. En paral·lel, al nord d'Israel, el sistema de defensa Cúpula de Ferro s'ha activat amb el llançament de coets per combatre els míssils libanesos.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGaza
Anar al contingut