Nadons prematurs fora de les incubadores, aquest diumenge a l'hospital Al-Shifa de Gaza (Reuters)

Els hospitals del nord de Gaza ja no funcionen i l'ONU denuncia la mort de 100 cooperants

Netanyahu insinua un possible acord per a un alto el foc a canvi de 80 ostatges, mentre el pas de Rafah s'obre per deixar sortir palestins amb doble nacionalitat

RedaccióActualitzat

Al nord de la Franja de Gaza aquest dilluns l'ofensiva militar israeliana s'ha reduït al voltant dels dos únics hospitals que continuaven funcionant com podien, Al-Shifa i Al-Quds.

Al primer i entre els pacients que lluiten per sobreviure, hi ha una trentena de nadons prematurs en incubadores que ja no funcionen perquè no hi ha electricitat. Aquest cap de setmana n'han mort tres.

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha dit que ha perdut tot contacte amb l'hospital, després que aquest diumenge a la tarda el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, fes l'últim balanç.


"L'hospital ja no funciona com a hospital"

Segons Ghebreyesus, l'hospital portava 3 dies sense electricitat, sense aigua i amb internet molt deficient, cosa que ha comportat la mort de molts pacients i també que l'hospital "ja no funciona com a hospital":

"El món no pot continuar en silenci mentre els hospitals, que haurien de ser refugis segurs, es transformen en escenes de mort, devastació i desesperació. Alto el foc, ara!"

 

Els 300 litres de combustible d'Israel

Israel ha assegurat que han portat 300 litres de combustible fins a la porta de l'hospital perquè puguin generar electricitat i funcionar mínimament, i ha acusat Hamas d'haver boicotejat aquest subministrament.

Imatge d'un soldat israelià portant bidons de combustible, aquest cap de setmana a Gaza (Reuters / Exèrcit d'Israel)

En paral·lel, s'ha tornat a obrir el pas de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, per permetre la sortida de ciutadans amb passaport estranger cap a Egipte.

A la Franja hi ha uns 150 palestins que tenen també nacionalitat espanyola, que no han pogut ser evacuats, i han acusat el govern espanyol de no haver fet prou per ajudar-los a marxar.

Precisament aquest dilluns al matí una quarantena d'aquests palestins amb passaport espanyol sortiran de Gaza per Rafah, segons ha explicat a Brussel·les el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares.

Nen palestí amb passaport canadenc, aquest diumenge en un autobús al pas de Rafah (Reuters)

 

Banderes a mig pal a Ginebra pels treballadors de l'ONU morts a Gaza

A la seu de l'ONU a Ginebra, les banderes s'han deixat a mig pal aquest dilluns, en senyal de dol pels 101 treballadors de les Nacions Unides que han mort a Gaza des de l'inici de la guerra entre Hamás i Israel i la invasió israeliana de la Franja.

També s'ha guardat un minut de silenci i s'han retirat els distintius dels més de 190 estats membres que hi ha en un dels accessos a l'edifici, a la Plaça de les Nacions. El centenar de treballadors humanitaris que han mort des de l'inici del conflicte eren sobretot personal de l'ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides pels Refugiats, que operaven a Gaza i que oferien refugi en les seves instal·lacions a la Franja, sobretot en escoles, als més de 760.000 palestins que s'han hagut de desplaçar del nord al sud, obligats per Israel.

Banderes a mig pal a la seu de l'ONU a Ginebra, en record dels 101 treballadors de l'entitat morts fins a Gaza (Reuters/Denis Balibouse)

De fet, una tercera part haurien mort a la zona sud del país, justament on l'exèrcit israelià havia ordenat que anessin els ciutadans del nord de Gaza. 

El gest també va dirigit a recordar els altres cooperants d'altres agències de l'ONU morts en aquest conflite, com els de l'OMS o l'OIM, l'Organització Internacional per a les Migracions.
 

Possible acord per alliberar 80 ostatges

Mentrestant a Tel-Aviv i a Israel en general ja fa 6 setmanes que hi ha concentracions reclamant l'alliberament dels ostatges segrestats per Hamas en els atacs del 7 d'octubre.

En aquest sentit, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha donat esperances en una entrevista a la cadena de notícies nord-americana CNN, suggerint que gairebé hi ha un possible acord perquè els alliberin.

De tota manera, no ha volgut donar cap detall, amb l'argument que això pot espatllar les negociacions, mentre diversos mitjans han assegurat que Egipte i Qatar hi estan participant com a mediadors.

Aquests mitjans han dit que les negociacions serien per alliberar uns 80 ostatges civils a canvi d'un alto el foc temporal i el compromís d'Israel de deixar d'atacar els hospitals.

Tot i això, Hamas va anunciar aquest diumenge que es retirava de les negociacions arran del setge a l'hospital Al-Shifa, posant més incertesa sobre les negociacions per l'alliberament dels ostatges.

Família palestina evacuada a un hospital pels bombardejos, aquest dilluns a Khan Yunis, al sud de Gaza (Reuters)

Un ministre d'Israel compara la guerra d'ara amb el 1948

Mentrestant aquest cap de setmana unes declaracions del ministre d'Agricultura, Avi Dichter, han aixecat polèmica perquè va insinuar que Israel està fent a consciència una neteja ètnica a Gaza.

Ho va fer utilitzant la paraula "nakba", que fa referència a l'èxode palestí del 1948 quan 700.000 persones van haver de marxar de casa per l'ofensiva israeliana, i ho va justificar per raons operatives:

"Operativament no és possible que l'exèrcit d'Israel faci la guerra com vol dins de Gaza quan la multitud es mou massivament entre tancs i soldats. Aquesta és la nakba de Gaza 2023."

Dichter ho va dir a la cadena de televisió Canal 12, que aquest diumenge es va fer ressò d'una ordre de Netanyahu perquè els seus ministres "vagin en compte amb el que diuen".

El terme "nakba" vol dir "catàstrofe" i els palestins l'utilitzen per parlar dels fets del 1948, que van ser l'inici del problema dels refugiats palestins, la majoria dels quals es van concentrar a precisament a Gaza i a Cisjordània.

 

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaHamasGazaIsrael
Anar al contingut