L'OMS no creu que el brot de covid de la Xina impacti a Europa, però demana precaució
- TEMA:
- Covid-19
L'increment de casos de coronavirus a la Xina, en principi, no hauria d'afectar Europa de manera "significativa", ha informat aquest dimarts l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
El motiu per apel·lar a la calma és que les variants de la covid que circulen al gegant asiàtic ja fa temps que són al continent. Tot i això, l'amenaça d'un rebrot pandèmic global fa setmanes que plana arreu del planeta.
"Compartim la mateixa visió del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC)" que, en aquest moment, no preveu un rebrot al vell continent, ha dit en una roda de premsa Hans Kluge, el director de l'OMS a la regió europea, que inclou 53 països.
Davant la insistència de l'OMS i la resta de la comunitat internacional, Kluge ha reconegut que la Xina ha compartit dades sobre seqüenciació genòmica i hospitalització a diverses escales i confia que en vagi arribant més informació. Només d'aquesta manera augmentarà la confiança entre la Xina i la resta d'estats.
No obstant això, l'OMS, remarca que cal disposar d'informació "detallada i regular", especialment sobre epidèmies locals i variants a les diferents regions xineses, per poder determinar millor l'evolució de la situació.
Por d'un rebrot global
Després que alguns països van reaccionar ràpidament a l'esclat de contagis a la república presidida per Xi Jinping restringint les mesures d'accés en el trànsit de passatgers, una cimera d'urgència dels responsables de Salut de la UE va voler establir una reacció conjunta al trànsit de persones entre el continent i la Xina.
Fruit de la trobada, coincidint amb el canvi d'any, el govern espanyol va començar a aplicar controls als aeroports per a tots els viatgers que procedien del país més poblat del món, amb més d'1,4 milions de persones.
L'ECDC, que també serveix de referència a la Unió Europea per al control d'epidèmies, havia descartat, a finals de desembre, que l'increment de casos a la Xina suposés un "repte" per als països membres de la Unió tenint en compte les variants registrades i l'alta immunitat i els índexs de vacunació.
En aquella mateixa jornada l'OMS ja va apuntar que era lògica la preocupació dels estats d'arreu del planeta tenint en compte la poca informació que proporcionava el govern xinès i les imatges de col·lapse de les xarxes.
Aquest dimarts, l'OMS ha reiterat que l'adopció de mesures de precaució, sobretot en els viatges, que han pres alguns països per protegir la població, no són "forassenyades". Alhora, Hans Kluge ha subratllat que les mesures han de tenir base científica i han de ser "proporcionades" i "no discriminatòries".
Amb tot, el directiu de l'OMS ha instat a no conformar-se amb les dades que està compartint puntualment la Xina, i considera essencial "anticipar, detectar i respondre" a temps per no pressionar uns sistemes sanitaris esgotats després de tres anys de pandèmia.
Finalment, tot i que la situació sembla estar raonablement controlada, l'organisme ha fet una crida a no abaixar la guàrdia i invertir de nou en vigilància genòmica, control d'aigües residuals i protecció del personal sanitari.
Com també recorden el govern espanyol i la Generalitat, l'OMS insisteix a continuar incentivant la vacunació, i administrar les dosis addicionals als grups de risc.
- ARXIVAT A:
- Covid-19 OMS Unió Europea Xina