L'OMS insisteix que considerar el brot del coronavirus com a pandèmia no suposa cap canvi respecte a les recomanacions

L'OMS qualifica de pandèmia el brot de coronavirus i alerta de la inacció d'alguns països

L'Organització Mundial de la Salut assegura que aquest fet no canvia la valoració que fan del brot ni tampoc allò que haurien de fer els països
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) creu que el brot de coronavirus "es pot caracteritzar com a pandèmia" després que el nombre de casos fora de la Xina s'hagi multiplicat per 13 en dues setmanes i s'hagin triplicat els països afectats.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha explicat que, a hores d'ara, hi ha més de 118.000 casos de Covid-19 en 114 països i ha provocat la mort de 4.291 persones.

 

 

A més, ha apuntat que, de cara a les properes setmanes, es pot esperar "que el nombre de casos, de morts i de països afectats augmenti".

L'OMS, però, assegura que qualificar el brot del coronavirus com a pandèmia no suposa cap canvi respecte a les recomanacions que cal seguir:

 

"Descriure la situació com a pandèmia no varia la valoració que fa l'OMS de l'amenaça que suposa el coronavirus. No canvia allò que l'OMS està fent ni canvia allò que els països haurien de fer."

 

L'OMS insisteix que considerar el brot del coronavirus com a pandèmia no suposa cap canvi respecte a les recomanacions

 

Alerta pels nivells "alarmants d'inacció" en alguns països

Tedros ha recordat que el 90% dels casos de coronavirus se situen en quatre països, dels quals la Xina i Corea del Sud ja veuen com s'ha reduït la taxa diària d'incidència de la malaltia.

"Mai abans havíem vist una pandèmia provocada per un coronavirus i mai abans havíem vist que es pugui controlar simultàniament"

El director general de l'OMS ha apuntat que estan "profundament preocupats" no només pels "nivells alarmants de propagació", sinó també "pels nivells alarmants d'inacció" en alguns països. És per això que ha insistit que "tots els països" poden aconseguir canviar el transcurs de l'epidèmia si segueixen els passos recomanats:

"Si els països detecten, fan proves, fan tractament, aïllen, rastregen i mobilitzen la societat en la resposta, aquells amb uns quants casos de Covid-19 poden prevenir que aquests casos es converteixin en focus i aquests focus es converteixin en transmissió comunitària."

 

Una paraula "per no fer servir a la lleugera"

En la seva intervenció, el director general de l'OMS destaca que cal evitar que l'ús del terme pandèmia porti a una alarma injustificada:

"Pandèmia no és una paraula per fer servir a la lleugera o de manera negligent. És una paraula que, si es fa servir incorrectament, pot causar por poc raonable o una acceptació injustificada que la lluita s'ha acabat, que portaria al patiment innecessari i la mort."

 

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

 

Emergència de salut i pandèmia

El mes de desembre, arran de la situació a la Xina, l'OMS va declarar una emergència de salut pública de preocupació internacional.

Això, però, no és incompatible amb la caracterització de pandèmia perquè són sistemes de classificació diferents.

La pandèmia fa referència, sobretot, a l'abast geogràfic de la malaltia. És per això que una de les raons que ha donat Tedros abans de parlar de pandèmia és que el Covid-19 està present a 114 països.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut