Una persona amb símptomes a Mèxic se sotmet a un test de contagi (Reuters/Daniel Becerril)

L'OMS recomana comptar els casos sospitosos per tenir una "foto més real" de la pandèmia

La proposta coincideix amb la que ha fet la Generalitat i discrepa de les noves directrius de recompte del govern espanyol

Actualitzat

Aquest divendres l'Organització Mundial de la Salut, OMS, ha recomanat als països que publiquin també els casos sospitosos de Covíd-19 -i no només els confirmats per tests- per mirar de tenir una fotografia més real de l'impacte de la pandèmia.     

L'OMS insta que el canvi de model de recompte es faci "al més aviat possible" després que la Xina donés una xifra del 50% més de morts per coronavirus a Wuhan, epicentre de la pandèmia.

El director executiu per a Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, recomana que es publiquin les xifres de casos sospitosos i no només els confirmats, perquè ha explicat que tenir unes dades més pròximes a la realitat ajuda a prendre decisions.

"Les xifres poden canviar amb el temps, però és millor que s'actualitzin les dades al més aviat possible perquè ens ajuda a conèixer millor la situació i dirigir els esforços col·lectius contra la pandèmia."

La cap de la Unitat de Malalties Emergents de l'organisme internacional, María van Kerkhove, ha explicat que les noves xifres fetes públiques a la Xina, que sumen 1.290 morts als 2.579 que s'havien reconegut a la ciutat de Wuhan, es deuen al fet que les autoritats han revisat les dades de funeràries, residències d'avis, hospitals i laboratoris.

 

Trasllat d'una persona gran d'una residència de Nova York (Reuters/Caitlin Ochs)

Kerkhove també considera altres factors per a la discrepància tan gran de les dades, com que molts pacients morissin a casa durant la saturació del sistema sanitari de la ciutat.

"A vegades és difícil en una epidèmia identificar tots els contagis i morts, especialment si el sistema sanitari està saturat, per això anticipo que molts països tindran situacions similars, i hauran de revisar les seves estadístiques per mirar d'identificar tots els casos."


Espanya i Catalunya: dos sistemes de recompte

El govern espanyol va emetre aquest divendres una ordre que modificava el sistema de recompte de contagis i defuncions per la pandèmia, i reclamava de les comunitats autònomes només les dades de casos i morts confirmades via test.

Catalunya, per la seva banda, ha començat a tenir en compte les dades dels casos sospitosos, i abans va comptabilitzar les dades de defuncions de les funeràries, cosa que també va duplicar les xifres de morts.
 

El govern espanyol ha al·legat que els casos no confirmats "generen confusió" i que no totes les comunitats autònomes estan fent aquest recompte. 
 

Ball de xifres

Confusió o no, el que sí que va generar aquest divendres el sistema de recompte de dades és un ball de xifres.

Si dijous Catalunya informava al govern espanyol que en les últimes 24 hores havien mort 200 persones, divendres el Ministeri només va parlar de 134 defuncions. Ni una part ni l'altra van poder aclarir per què se n'han descomptar 66, però des del Ministeri insisteixen que la decisió de Catalunya de comptar també les persones mortes amb símptomes de coronavirus, però sense un test, "distorsiona les dades".

Una distorsió que han denunciat els experts catalans és la de la taxa de letalitat, que a Espanya és del 10%, molt més alta que en altres països. La taxa de letalitat, és dir, el percentatge de persones infectades que moren de Covid-19, hauria de ser similar en països amb un sistema sanitari equiparable, segons els experts.

Per calcular-la, cal tenir una xifra de població infectada tan ajustada a la realitat com sigui possible, i això faria que la taxa de letalitat a Espanya fos més baixa i comparable a la d'altres països europeus.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus OMSEstat d'alarma
Anar al contingut