Una infermera pren mostres a un nen per comprovar si ha contret la infecció a la República Democràtica del Congo (Reuters/Arlette Bashizi)

L'OMS torna a declarar l'emergència sanitària mundial per la verola del mico

La decisió arriba l'endemà que l'Àfrica hagi declarat l'emergència sanitària a tot el continent pels 15.000 contagis i 461 morts que ha causat la infecció des de principi d'any

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dimecres l'emergència sanitària mundial per la verola del mico --tal com ja va fer fa dos anys--, per la forta incidència de casos a l'Àfrica. 

El director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ho ha anunciat després de reunir-se amb els experts del Comitè d'Emergències de l'organisme a Ginebra (Suïssa), l'endemà que l'Àfrica declarés l'emergència sanitària per la verola del mico a tot el continent

"Avui, el comitè d'emergència s'ha reunit i m'ha informat que, segons la seva opinió, la situació constitueix una emergència de salut pública d'interès internacional. He acceptat aquesta opinió."

L'estat espanyol és el país europeu amb més casos notificats de verola del mico. En concret, se n'han confirmat més de 8.100 des que es va detectar el darrer brot, l'abril del 2022. 

Aquesta és la segona vegada en dos anys que l'OMS declara el nivell màxim d'alerta global per la verola del mico. El primer cop va ser el juliol del 2022, després que se n'haguessin notificat més de 16.000 casos en 75 països i territoris, amb cinc víctimes mortals.

L'alerta va durar deu mesos i es va desactivar el maig del 2023, quan la incidència es va reduir de forma notable i es va considerar que la situació es trobava sota control. 
 

La situació més crítica, a l'Àfrica

El que ha desencadenat aquesta nova emergència és la situació a l'Àfrica, on han detectat brots de la verola del mico de diferents variants i en diversos països, que mostren diferents nivells de risc i vies de transmissió variades. 

Actualment, el principal focus infecciós és la República Democràtica del Congo (RDC), on s'ha detectat una soca més agressiva. A més, s'han notificat casos per primer cop a Burundi, Kenya, Ruanda, Uganda i la República Centreafricana. 

Des de principi d'any ja hi ha hagut més de 15.000 contagis i 461 morts per aquesta infecció en 18 països africans. Això ha portat l'organisme de salut pública de l'Àfrica a declarar aquest dimarts l'emergència per la verola del mico al continent.

Preocupa que s'estan observant cada cop més casos entre infants i una mortalitat més elevada en aquest grup d'edat, al contrari del brot de fa dos anys, que afectava sobretot homes adults i es transmetia principalment per via sexual. 

El director general de l'OMS ha anunciat l'alerta sanitària global després de reunir-se amb un comitè integrat per 15 experts (Europa Press/DPA/Carsten Koall)

Una subvariant més agressiva i contagiosa

Fins ara s'han identificat dues variants de la verola del mico: la 1, més virulenta i amb una taxa de letalitat d'entre el 3 i el 4%; i la 2, menys perillosa i amb una letalitat al voltant del 0,1%.

Precisament aquesta segona variant va ser la que va desencadenar el brot global l'any 2022, però l'actual crisi a l'Àfrica es deu, majoritàriament, a una subvariant de la primera --coneguda com a 1b--, la qual cosa podria comportar una epidèmia més severa.

Davant d'aquesta situació, l'OMS s'ha compromès a coordinar la resposta global els pròxims dies i setmanes, de bracet amb cadascun dels països afectats. L'objectiu, ha dit el director general, és "aprofitar la seva presència sobre el terreny per prevenir la transmissió, tractar les persones contagiades i salvar vides".
 

La Comissió Europea lliurarà més de 215.000 vacunes a l'Àfrica

Les autoritats havien alertat que necessitaven més de 10 milions de dosis de la vacuna per fer front a la situació, una xifra que queda molt lluny de les 200.000 que tenien disponibles.

De moment, la Comissió Europea ha anunciat que proporcionarà a l'Àfrica més de 215.000 dosis de l'única vacuna contra la verola del mico aprovada a Europa i els Estats Units, la MVA-BN. 

A més, l'Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries està treballant amb l'organisme de salut africà per ampliar l'accés al diagnòstic i la seqüenciació de la verola al continent, amb una aportació de 3,5 milions d'euros prevista a la tardor. 

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha destacat que les amenaces a la seguretat sanitària "no coneixen fronteres" i que, per aquest motiu, estan disposats a impulsar un esforç col·lectiu i solidari per estar-hi preparats i donar-hi resposta.

Alguns estudis han mostrat una efectivitat del 79% al cap de dues setmanes amb una dosi de la vacuna de la verola del mico (Europa Press/DPA/Sven Hoppe)

En la mateixa línia, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha fet una crida a actuar de forma "global" i "amb solidaritat" per contenir la verola del mico.

 
Quins símptomes provoca la verola del mico

La verola del mico és una malaltia infecciosa provocada per un virus que pertany a la mateixa família que el de la verola. S'anomena així perquè es va detectar primer en aquests animals, però també està present en altres primats i en rosegadors, que la poden transmetre als humans.

La infecció es presenta i evoluciona en dues etapes. Aproximadament a partir del cinquè dia des del contagi, l'individu presenta aquests símptomes:

► Febre.

► Mal de cap intens.

► Dolor a l'esquena i als músculs.

► Gran fatiga.

► Inflamació dels nodes limfàtics.

Erupcions a la pell causades per la verola del mico a les mans i els braços d'un home (Europa Press/Hugo Curotto)

Entre un i deu dies després de la febre apareixen erupcions a la pell. Se solen concentrar a la cara i a les extremitats (palmells de les mans i plantes dels peus, sobretot), però poden arribar als genitals. Les erupcions evolucionen així amb el pas dels dies: 

► Primer apareixen com lesions planes (màcules) que agafen un petit volum (pàpules).

► Després es tornen vesícules (lesions amb fluid clar).

► Més endavant passen a ser pústules (lesions amb un fluid grogós).

► Finalment, generen crostes, que s'assequen i cauen.

La verola del mico no té tractament específic. Les immunoglobulines contra la verola semblen efectives, però això no s'ha demostrat amb assaigs clínics. Normalment, els símptomes duren entre dues i quatre setmanes i desapareixen si no hi ha complicacions.

 

 

ARXIVAT A:
SalutOMSÀfricaVerola del mico
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut