L'OMS treu la transsexualitat de la llista de malalties mentals
- TEMA:
- LGTBIQ+
L'Organització Mundial de la Salut ha eliminat la transsexualitat de la llista de malalties mentals. Després d'11 anys d'estudis, aquest desordre de la identitat de gènere surt d'aquest grup de malalties i entra en el grup de comportaments sexuals.
Es tracta de la primera actualització en gairebé tres dècades de la Classificació Internacional de Malalties de l'OMS, que s'ha publicat aquest dilluns.
Segons Shekhar Saxena, director del departament de Salut Mental i Abús de Substàncies de l'OMS, "no hi ha evidències que una persona amb un desordre d'identitat de gènere hagi de tenir automàticament al mateix temps un desordre mental, tot i que sovint vagi acompanyat d'ansietat o depressió".
Vídeo relacionat: "30 minuts", Trànsit, menors transsexuals
Amb aquesta resposta satisfan una reclamació que històricament han fet les associacions LGTBI. Amb aquest canvi, però, la transsexualitat es manté dins la classificació internacional de malalties perquè els que ho necessitin continuïn rebent atenció mèdica dins el sistema sanitari públic dels països.
En alguns, si la diagnosis no està inclosa en la llista, el sistema sanitari públic o privat no reemborsa el tractament.
Notícia relacionada: Refugiats i homosexuals, doblement discriminats
En aquesta mateixa classificació s'incorpora com a malaltia l'ús abusiu de videojocs, que passa a ser un desordre del comportament equiparable a la ludopatia.
"Incloem el desordre de jugar de forma addictiva després d'analitzar les poques evidències que tenim i després d'escoltar un Comitè Científic que va suggerir que aquest nou fenomen s'inclogués com a malaltia que pot i ha de ser tractada".
L'OMS estima que entre un 2 i un 3% de les persones que juguen a vidojocs ho fan de manera abusiva i perjudicial per a la seva salut. Ara, volen fer nous estudis i recollir proves mèdiques per veure quin és l'abast real d'aquest abús i com cal afrontar el problema.
El fet que consti a la llista també permetrà que les persones que juguin de manera abusiva a videojocs puguin comptar amb ajuda de forma oficial: que estigui cobert pels sistemes públics i les mútues.
"Si el nen, l'adolescent o l'adult que juga ho fa sense parar i deixa de sortir amb els seus amics, deixa de fer activitats amb els seus pares, s'aïlla, no estudia, no dorm o només vol jugar, això són signes d'alerta que podria tenir un comportament addictiu i que ha de buscar ajuda".
La Classificació Internacional de Malalties és una codificació estandarditzada d'afeccions, desordres, condicions i causes de mort que serveix als països per obtenir dades estadístiques i epidemiològiques sobre la seva situació sanitària i, en conseqüència, planejar programes i recursos.
Ara, els estats tenen fins a l'1 de gener del 2022 per adaptar-se a aquesta nova classificació.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+