Campanya de sensibilització del govern: "Prepareu-vos per al Brexit" (Reuters)

Londres admet que un Brexit sense acord provocaria falta de fàrmacs i aliments

Ho diu un document del govern britànic, que s'ha vist obligat a fer públic l'informe després de perdre una votació al Parlament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Brexit

Aquest dijous, Boris Johnson rebia un cop judicial relacionat amb el Brexit. La justícia escocesa considerava il·legal la suspensió del Parlament britànic promoguda pel primer ministre. I coincidint amb aquesta decisió, el govern de Londres s'ha vist obligat a difondre un informe sobre les pertorbacions de l'economia al Regne Unit, en cas que no s'arribi a un acord amb la Unió Europea.

L'informe admet que el Brexit pot crear desordres i falta de medicaments i aliments. El document de l'anomenada "Operació Yellowhammer" -nom d'un ocell anomenat en català verderola- s'ha fet públic després que l'executiu conservador va perdre aquest dilluns una votació al Parlament que va guanyar l'oposició laborista.

Aquest document inclou la possibilitat que els ciutadans britànics tinguin dificultats en el transport col·lectiu i en els passos fronterers. Es preveuen cues de camions de fins a més de dos dies al Canal de la Mànega, amb problemes d'abastiment i augment de preus de determinats productes de primera necessitat o protestes al carrer.

Cues interminables de camions prop del Canal de la Mànega. Un dels possibles efectes d'un Brexit sense acord (Reuters)

Aquests entrebancs en el transport poden afectar molts fàrmacs que arriben al Regne Unit. La majoria ho fan a través dels ports del Canal de la Mànega i això converteix els medicaments en un element "particularment vulnerable" als bloquejos que podria ocasionar un Brexit dur.

Sobre els aliments, el govern tem que, en el pitjor dels escenaris, baixaria la disponibilitat d'alguns productes frescos i també el de determinats elements "crítics" per a la indústria, com ingredients bàsics, químics i envasos. "Es reduiria tant la disponibilitat com la diversitat de productes" i això suposaria l'increment dels preus, assenyala el document oficial.

Les "protestes i contraprotestes" relacionades amb el Brexit representarien una "quantitat important de recursos policials", explica l'informe. A més, la ruptura abrupta amb la Unió Europea faria que les persones que viatgin entre el Regne Unit i el bloc comunitari "tindran controls migratoris més estrictes a les duanes de la Unió."


Gibraltar: més controls duaners

Un Brexit sense el vistiplau de la UE pot afectar negativament Gibraltar (Reuters)

Un dels apartats de l'informe del govern de Londres es dedica a Gibraltar. Afirma que "la imposició de controls duaners a la frontera amb Espanya" farà que hi hagi interrupcions en el subministrament de mercaderies. Preveu retards de més de quatre hores en la frontera "durant diversos mesos".

L'executiu reconeix que aquests "retards prolongats en la frontera a llarg termini poden tenir un impacte negatiu en l'economia de Gibraltar."

El document es difon ara que Boris Johnson governa, i amb la seva intenció que el país abandoni la UE en la data prevista, el 31 d'octubre, hagi arribat o no a un acord amb el bloc comunitari.

El Parlament ha aprovat una llei impulsada per l'oposició per forçar-lo a demanar una pròrroga d'aquest termini si no ha ratificat un pacte el 19 d'octubre, però Johnson manté que no té previst demanar aquesta extensió.

 

 

ARXIVAT A:
Brexit Boris Johnson
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut