L'ONU acusa Israel i Hamas de vuit mesos de crims de guerra continuats a Gaza

La investigació de les Nacions Unides observa una estratègia d'Israel consistent a causar el màxim dany, no només en objectius militars, sinó contra la població i infraestructures civils

RedaccióActualitzat

Una investigació del Consell de Drets Humans de l'ONU sobre la guerra a Gaza conclou que tant Israel com Hamàs i altres grups armats palestins han comès crims de guerra i contra la humanitat de manera continuada. Afegeix que Israel, Hamàs i grups armats afiliats han comès greus violacions del dret internacional i han de "rendir comptes".

L'informe l'ha elaborat la Comissió Internacional i Independent d'Investigació per Palestina a petició de l'ONU. Denuncia que la ingent pèrdua de vides i la destrucció massiva a infraestructures no militars a la Franja formen part "d'una estratègia que consisteix a causar el màxim mal possible" atacant intencionadament la població.

En el cas d'Israel, destaca que el govern de Benjamin Netanyahu "ha donat a les forces de seguretat carta blanca per atacar objectius civils de manera àmplia i indiscriminada a Gaza".
 

Una campanya indiscriminada

Segons l'informe de la comissió, el patró de crims de guerra continuats s'ha anat repetint des de l'atac de Hamàs el 7 d'octubre. Un presumpte crim de guerra, apunta, per la mort indiscriminada de prop de 1.200 persones en territori israelià.

Des d'aleshores, Israel hauria iniciat la seva pròpia campanya indiscriminada començant per l'aplicació de la "directriu Anníbal", consistent, en cas extrem, a disparar fins i tot contra la seva gent en territori propi. Des de l'entrada a Gaza, es calcula que les forces israelianes han matat més de 37.000 palestins.

La comissió de l'ONU presenta l'informe en una piulada, en què denuncia la violació del dret internacional:

"Els informes sobre centenars de palestins assassinats en l'operació d'Israel a Gaza posa en dubte el respecte dels principis de distinció, proporcionalitat i precaució del dret internacional humanitari.

La presa d'ostatges per part de grups armats palestins és angoixant, i han de ser alliberats."


En xoc per l'última operació militar israeliana

El portaveu del Consell de Drets Humans, Jeremy Laurence, diu que estan en xoc per l'impacte que l'operació militar israeliana d'aquest dissabte a la Franja de Gaza ha tingut sobre la població civil. Una operació militar per aconseguir l'alliberament de quatre ostatges i que ha provocat centenars de morts:

"La manera en què s'ha dut a terme l'atac en una zona tan densament poblada planteja seriosament la qüestió sobre si les forces israelianes van respectar els principis de distinció, proporcionalitat i precaució, tal com estableix el dret de guerra".

També denuncien que "els grups armats palestins continuïn mantenint molts ostatges, la majoria d'ells civils" i recorden que aquesta pràctica està "prohibida pel dret internacional".

"Retenint ostatges en zones tan densament poblades, els grups armats que ho fan estan exposant al risc de les hostilitats la vida dels civils palestins, així com dels mateixos ostatges. Totes aquestes accions, per ambdues parts, poden constituir crims de guerra".


Acusa Israel "de fer ús de la fam com a arma"

L'informe de Nacions Unides indica que, després dels atemptats terroristes d'octubre, en moltes accions militars d'Israel "no s'han identificat objectius militars que servissin d'argument per al llançament d'un atac".

Segons el document, de 200 pàgines, sovint es dispara a matar sense distingir quins són els objectius i si realment suposen una amenaça. També acusa Israel de "fer ús de la fam com a arma, violència sexual, tortura i detenció arbitrària".

L'informe, que recull testimonis de víctimes, anàlisis forenses i imatges per satèl·lit, es presentarà al Consell de Drets Humans de l'ONU el 19 de juny.  

 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaIsraelONU
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut