L'ONU afegeix Israel a la llista de països que violen els drets dels infants

És la primera vegada que Israel és a la llista, a la qual també entrarien Hamas i la Jihad Islàmica Palestina, segons fonts diplomàtiques
Redacció Actualitzat
TEMA:
Israel

Coincidint amb els vuit mesos de l'inici de l'ofensiva israeliana contra la Franja de Gaza, Israel ha estat afegit per primera vegada a la llista de les Nacions Unides de països que violen els drets dels infants. Així ho ha confirmat aquest divendres el portaveu de la Secretaria General de l'ONU, Stéphane Dujarric

La llista és un annex a l'informe anual global sobre la situació de les criatures en contextos bèl·lics que elabora l'oficina del secretari general, António Guterres, que ha de presentar-lo davant del Consell de Seguretat de l'ONU divendres que ve, 14 de juny.

António Guterres, secretari general de l'ONU, durant una intervenció davant del Consell de Seguretat (Reuters/Eduardo Munoz)

Israel ja ha reaccionat a l'anunci de l'ONU, que considera que situa la institució "en la llista negra de la història", perquè "s'ha unit als que donen suport als assassins de Hamas", segons un breu comunicat emès pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en què també s'assegura que "les forces de defensa d'Israel són l'exèrcit més moral del món i cap decisió delirant de l'ONU ho canviarà, això".

L'anunci, d'altra banda, no ha alterat els plans d'Israel, que aquest dissabte ha tornat a bombardejar la Franja mentre continuen els esforços diplomàtics dels Estats Units, Qatar i Egipte per assolir un alto el foc, després que l'anunciat pel president nord-americà, Joe Biden, la setmana passada hagi quedat en paper mullat.
 

"Una decisió vergonyosa"

Dujarric també ha explicat que, per "cortesia amb els països inclosos per primera vegada a la llista", Guterres va trucar a l'enviat d'Israel davant de l'ONU, Gilad Erdan, abans de fer pública la decisió.

Aquesta cortesia no ha impedit que Erdan hagi desqualificat la inclusió d'Israel a la "llista negra" de l'ONU: en un vídeo publicat a les xarxes socials, en què estaria atenent la trucada de Guterres, s'ha mostrat "completament commocionat i fastiguejat per aquesta decisió vergonyosa del secretari general", al qual acusa d'incentivar el terrorisme i actuar "motivat per l'odi cap a Israel".


Dujarric, per la seva banda, ha dit que el vídeo d'Erdan és "inacceptable" i "una cosa que no he vist mai en els meus 24 anys servint aquesta organització".

Encara des del govern israelià, el ministre d'Exteriors, Israel Katz, ha declarat que la decisió d'incloure Israel a la llista "tindrà conseqüències per a les relacions d'Israel amb l'ONU", unes relacions difícils que han empitjorat des de l'inici de l'ofensiva del 7 d'octubre.


"Un pas en la direcció correcta"

Ben diferent ha estat la reacció de l'Autoritat Nacional Palestina, amb seu a Cisjordània, presidida per Mahmud Abbas. Un portaveu d'Abbas ha valorat la decisió de l'ONU com "un pas en la direcció correcta de fer Israel responsable dels seus crims".


Hamas i la Jihad Islàmica Palestina, també a la llista

Fonts diplomàtiques que han volgut mantenir l'anonimat han explicat que Hamas i la Jihad Islàmica Palestina també seran incloses a la "llista negra" de l'ONU sobre violacions dels drets dels infants.

L'informe anual de l'oficina del secretari general és elaborat per Virginia Gamba, representant especial de Guterres per als infants i els conflictes armats.

Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Contacto/Thaer Ganaim)

La llista és un annex a l'informe que té l'objectiu de posar en evidència les parts en conflicte perquè implantin mesures per protegir els infants.

A més, es divideix en dues parts: la dels països que ja han implantat mesures per protegir els nens, i la dels països que no ho han fet. Segons Erdan, Israel ha estat inclòs en aquesta última.

La llista descriu sis violacions de drets dels infants: l'assassinat i la mutilació, la violència sexual, el segrest, el reclutament i l'ús de nens, la negació d'accés a l'ajuda i els atacs a escoles i hospitals. Ara per ara no queda clar quines violacions en concret s'atribueixen a Israel, a Hamas i a la Jihad Islàmica Palestina.

 

ARXIVAT A:
Israel Hamas Palestina Guerra a Gaza Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut