L'ONU aprova al cinquè intent demanar "pauses urgents i corredors humanitaris" a Gaza
A diferència de les ocasions anteriors, aquesta vegada no hi ha hagut vetos per part dels Estats Units, Rússia i la Xina
Després de quatre intents fallits, finalment el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dimecres la primera resolució sobre Gaza. La resolució demana pauses urgents i àmplies, i corredors humanitaris a la Franja durant un "nombre suficient de dies" perquè pugui entrar-hi ajuda per als civils i, especialment, per als infants.
A més, la resolució exigeix l'alliberament immediat dels ostatges.
El text ha tirat endavant amb 12 vots a favor i 3 abstencions (els Estats Units, el Regne Unit i Rússia). En aquesta ocasió, i a diferència de les anteriors, no hi ha hagut vetos per part dels Estats Units, Rússia i la Xina.
El Consell de Seguretat de l'ONU demana pauses i corredors humanitaris en la primera resolució sobre Gaza des que va començar el conflicte. Ho ha fet el mateix dia que les forces israelianes entraven a l'Hospital Al-Shifa, el principal de Gaza.
Linda Thomas-Greenfield, ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, ha reclamat a Israel que respecti les lleis de la guerra, alhora que ha reivindicat el dret de defensar-se:
"A mesura que Israel exerceix el seu dret i, de fet, la seva responsabilitat de protegir el seu poble dels actes de terror, ha de fer-ho d'una manera coherent amb les lleis de la guerra. I vull ser clara: els Estats Units no volen veure escenes de foc a cap hospital quan persones innocents, persones indefenses i malalts intenten rebre atenció mèdica que tant desesperadament necessiten. Cal protegir els pacients i les persones que els cuiden."
La resolució aprovada ha estat criticada per Israel. L'ambaixador adjunt davant l'ONU, Brett Jonathan Miller, ha assegurat que la resolució "s'allunya de la realitat sobre el terreny":
"Israel mana al Consell per demanar l'alliberament immediat i incondicional dels 239 ostatges. No obstant això, malauradament, amb aquesta resolució fan el desentès quan es tracta de Hamas i altres organitzacions terroristes."
Per la seva part, l'ambaixador de Palestina davant l'ONU, Riyad Mansour, ha dit que el que hauria hagut de fer el Consell de Seguretat és un alto el foc.
"Hauria d'haver fet cas a la crida de l'ONU i de totes les organitzacions humanitàries de la Terra, demanant un alto el foc humanitari, inclòs el secretari general de les Nacions Unides. S'hauria d'haver convençut que no hi ha una solució militar, sobretot una que es basa en la comissió d'atrocitats."
La resolució ha arribat el dia que Hamas confirmava l'entrada de l'exèrcit israelià al principal hospital de Gaza, Al-Shifa.
139 hispanopalestins tornen a Espanya
D'altra banda, els hispanopalestins que van ser evacuats de la Franja de Gaza des de dilluns ja són a l'aeroport del Caire. Allà pujaran a l'avió de l'exèrcit de l'aire que els portarà a Espanya, on tenen previst aterrar a la base aèria de Torrejón de Ardoz.
Finlament, volaran a Espanya 139 persones de les 143 que van ser evacuades de la Franja els últims dies. Els altres cinc es queden al Caire per motius familiars.
Borrell al quibutz Beeri
El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha demanat al ministre d'Exteriors israelià, Eli Cohen, que no deixi que "l'ira el consumeixi" i que en "cert moment s'ha de veure com acaba aquesta guerra":
"Sento la vostra por i el vostre dolor i el de la gent que ha estat atacada, assassinada. Entenc la seva ira, però deixa'm que li demani que no deixi que la ira el consumeixi"
Borrell, que ha visitat aquest dijous el quibutz Beeri atacat durant l'assalt de Hamas a Israel, també ha afegit que "el que marca la diferència entre una societat civilitzada i un grup terrorista és el respecte per la vida humana i totes les vides humanes tenen el mateix valor".
- ARXIVAT A:
- ONUGuerra a Gaza