Una dona cuina dins d'una mesquita destruïda a Khan Yunis, al sud de Gaza
Una dona refugiada cuinant dins d'una mesquita destruïda a Khan Yunis, al sud de Gaza (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

L'ONU atura el repartiment d'ajuda humanitària a Gaza per falta de combustible

L'exèrcit israelià es prepara per a una nova fase de la guerra, que ja ha causat 12.000 morts a Gaza, dels quals 5.000 eren infants

RedaccióActualitzat

El setge d'Israel a la Franja de Gaza està portant la població gaziana a situacions límit. Aquest divendres l'Organització Mundial de l'Alimentació ha dit que, amb l'hivern a la cantonada i gairebé sense ajuda, els civils de Gaza afronten la possibilitat immediata de morir de fam.

El Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides adverteix que només estan arribant a Gaza el 10% dels aliments que fan falta per abastir la població. No hi ha aliments bàsics, com pa, i tampoc aigua per beure, cuinar o rentar-se. Des de dijous, tampoc hi ha telefonia ni internet.

L'ONU ha suspès aquest divendres tota la distribució d'ajuda perquè tampoc té gasolina per als vehicles. Des de fa setmanes, l'organisme reclama que s'autoritzi l'entrada de cisternes de combustible a la Franja que garanteixin el funcionament dels hospitals i la circulació dels camions que distribueixen l'ajuda humanitària. 

Finalment, Israel ha acceptat deixar entrar dos camions amb combustible al dia "per complir amb la petició dels Estats Units"; una quantitat irrisòria si es té en compte que, segons l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), abans del 7 d'octubre entraven a Gaza una cinquantena de camions diaris amb carburant.

Palestins desplaçats compren aliments en un camp de refugiats de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza
Palestins desplaçats comprant aliments en un camp de refugiats de Khan Yunis, al sud de la Franja de Gaza (EFE/Haitham Imad)

Nova fase de la guerra

El territori palestí està sotmès a un setge total per part d'Israel des del 9 d'octubre, dos dies després de l'atac de Hamas en territori israelià. Mentrestant, l'ofensiva militar israeliana continua i l'exèrcit israelià es prepara per a una nova fase de la guerra.

Després de tres setmanes d'incursió terrestre al nord de la Franja, tot apunta que l'exèrcit d'Israel intensificarà ara els atacs al sud, on es refugien el milió llarg de palestins desplaçats pels bombardejos a la ciutat de Gaza i els seus voltants. 

El portaveu de l'exèrcit ha dit aquest divendres que les tropes israelianes continuaran el seu avanç per acabar amb Hamas i ha assegurat que "Hamas també és al sud de Gaza".

Sobre els barris de la ciutat de Khan Yunis més pròxims a Israel, l'aviació ha començat a llançar fulls per ordenar als residents i desplaçats que marxin immediatament, com va fer fa dues setmanes abans d'envair el nord de Gaza. El problema és que no els diuen on han d'anar i no queden alternatives: enlloc estan segurs.

El nombre de morts a Gaza des de l'inici de la guerra supera els 12.000. Entre les víctimes, més de 5.000 infants, segons les autoritats de la Franja. 

Un tanc israelià creua la franja de seguretat entre Israel i el nord de Gaza
Un tanc israelià creuant la franja de seguretat entre Israel i el nord de Gaza (EFE/Atef Safadi)

Els soldats continuen l'ocupació a l'hospital Al-Shifa, el més gran de Gaza, on la situació és catastròfica. Segons el ministeri de Sanitat de Hamas, en les últimes 48 hores hi han mort 24 pacients perquè no hi ha combustible per alimentar els generadors. Israel assegura que al voltant de l'hospital han trobat el cos de dues ostatges israelianes desaparegudes des del 7 d'octubre; una mostra, diuen, que Hamas utilitza l'hospital com a base d'operacions.

I, mentre a Gaza els combats continuen, a la població de Jenín, a Cisjordània, cinc palestins han mort per un atac d'un dron israelià. Durant la nit, l'exèrcit ha fet una gran batuda en múltiples punts de la ciutat, i fins i tot ha obligat els metges del principal hospital a sortir amb els braços amunt i evacuar el recinte. Israel diu que és una operació antiterrorista contra Hamas i que han anat a l'hospital perseguint sospitosos.

En aquest context, l'alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, continua de visita a la regió. Dijous es va reunir amb les autoritats israelianes i aquest divendres ha anat a Ramallah en un nou intent d'accelerar l'entrada d'ajuda humanitària i buscar una solució negociada al conflicte. Borrell, que s'ha reunit amb el president palestí, Mahmud Abbas, ha dit que "el primer que s'ha de fer és fer tornar l'Autoritat Nacional Palestina a Gaza".

ARXIVAT A:
IsraelGazaONUIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut