L'Assemblea General de les Nacions Unides durant la votació (Reuters)

L'ONU condemna per àmplia majoria les annexions "il·legals" de Rússia

Tres quartes parts dels membres de l'Assemblea General han votat a favor de la resolució, que també demana a tots els països que no reconeguin com a russes les regions ocupades
TEMA:
ONU

L'Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat una resolució per condemnar les annexions "il·legals" de les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia per part de Rússia.

El resultat de la votació ha estat contundent: 143 vots a favor de no reconèixer els "referèndums" d'annexió; 35 abstencions, i tan sols 5 vots en contra, els de Rússia, Síria, Corea del Nord, Bielorússia i Nicaragua.


Entre les abstencions hi ha la Xina, l'Índia, Sud-àfrica i l'Iran, mentre que el Brasil, membre de l'organització econòmica BRICS --de la qual Rússia forma part-- ha votat a favor de la condemna de l'annexió russa de territoris ucraïnesos.

Un altre estat membre que ha donat suport a la resolució de l'ONU ha estat Turquia, i ho ha fet poques hores després que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, es reunís amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per negociar la creació d'un centre de distribució de gas a Turquia.

En acabar la votació, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha donat les gràcies als 143 estats membres i assegura que l'intent d'annexió russa mai serà reconegut per les "nacions lliures".

"La votació d'avui té un efecte pràctic. Significa que als ulls del món i de les Nacions Unides, les fronteres d'Ucraïna continuen sent les mateixes. Kherson, Zaporíjia, Donetsk i Lugansk són Ucraïna. I Ucraïna continua sent Ucraïna."


Rússia hi veu una provocació

En canvi, l'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vassili Nebénzia​, ha declarat que la resolució final és "un projecte polititzat i obertament provocador".

"És un missatge de confrontació que podria destruir tots els esforços per a una solució diplomàtica a la crisi", ha afegit.


El Congo denuncia "la doble moral de les potències mundials"

A més, un episodi destacat en la votació ha sigut la intervenció de l'ambaixador de la República Democràtica del Congo. El país africà ha votat a favor de la resolució, però ha denunciat "la doble moral de les potències mundials respecte a Àfrica".

El representant congolès feia referència al seguit d'ocupacions militars per part de Ruanda i Uganda a l'RDC, a finals del segle XX, en matèria d'expropiacions territorials i matèries primeres com l'or.

"Donem suport a Ucraïna i el final de la guerra, però volem que la comunitat internacional prengui mesures similars davant d'altres situacions en el món on també s'està ocupant a altres països", ha manifestat.

ARXIVAT A:
ONU Rússia Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut