Membres de la minoria rohingya en mans de l'exèrcit birmà al setembre a Inn Din (Reuters)
Membres de la minoria rohingya en mans de l'exèrcit birmà al setembre a Inn Din (Reuters)
Birmània

L'ONU considera "molt alarmant" l'informe de Reuters sobre la matança de rohingyes

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha demanat l'alliberament dels dos periodistes que han documentat l'assassinat de deu rohingyes per part de militars i civils budistes birmans

Juli RodésActualitzat

L'ONU considera "molt alarmant" l'informe publicat per l'agència Reuters sobre l'assassinat d'integrants de l'ètnia rohingya a Birmània.

Així ho ha declarat Farhan Haq, portaveu de les Nacions Unides, en una compareixença davant de la premsa a la seu de l'organisme, a Nova York:

"Estem al corrent d'aquest últim informe, els detalls del qual són molt alarmants. Una vegada més evidencia la necessitat de fer una investigació exhaustiva, per part de les autoritats, de tota la violència a l'estat de Rakhina i els atacs a diverses comunitats d'allà."

L'informe de Reuters que s'ha conegut aquest divendres és la primera investigació independent sobre una massacre de rohingyes. En concret, documenta l'assassinat de deu homes, d'entre 17 i 45 anys, del poble d'Inn Din, detinguts per soldats birmans l'1 de setembre.

 

L'endemà, amb l'ajuda de veïns budistes, van atacar els deu homes amb matxets i a trets. Després els van enterrar en una fossa comuna, tot i que alguns encara eren vius.

A més, després de la massacre, soldats i civils van cremar els habitatges dels rohingyes, reduint a cendres el barri on vivien.

Els autors de l'informe són Wa Lone i Kyaw Soe, dos periodistes birmans de l'agència Reuters, que van recollir el testimoni d'alguns dels budistes que van participar en la matança i d'altres que en van ser testimonis. També d'alguns soldats que, des de l'anonimat, han implicat companys seus en el crim.

Actualment, els dos reporters estan detinguts i pendents de judici. Se'ls acusa d'haver violat la llei de secrets oficials.

 

El secretari general de les Nacions Unides, el portuguès António Guterres, ja ha demanat el seu alliberament immediat. També l'enviada especial de l'ONU a Birmània, Yang-Hee Lee -a qui el govern birmà ha impedit viatjar a la zona dels fets-, que considera que el seu reportatge reforça la sospita que el que passa a Birmània amb els rohingyes té força traces de ser un genocidi.

És la mateixa posició del govern dels Estats Units, que, a través de Heather Nauert, portaveu del Departament d'Estat, coincideix a demanar a les autoritats birmanes que cooperin amb "una investigació independent i creïble sobre les al·legacions d'atrocitats al nord de Rakhine".

 

L'ONG internacional de defensa dels drets humans Human Rights Watch considera que els dirigents militars de Birmània haurien de respondre de les acusacions de crims contra els rohingyes davant d'un tribunal internacional.

Des del mes d'agost, gairebé 690.000 rohingyes musulmans i uns centenars de rohingyes hindús han fugit a la veïna Bangladesh arran de l'operació militar birmana que, segons l'exèrcit, responia als atacs islamistes. Diversos testimonis han informat d'assassinats, violacions i saquejos dels rohingyes per part de les forces de seguretat birmanes.

ARXIVAT A:
RohingyesBirmàniaDrets humansRefugiats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut