L'ONU creu que alguns atacs al Iemen poden ser crims de guerra

Actualitzat

Alguns dels bombardejos fets per la coalició liderada per l'Aràbia Saudita al Iemen poden considerar-se crims de guerra, segons un informe d'un grup d'experts de l'ONU, que també acusa els rebels houthis.

El cap de la missió de l'ONU al Iemen, Kamel Jendoubi, ho ha explicat aquest dimarts:

"Membres del govern del Iemen i de la coalició, inclosa l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, poden haver comès o induït atacs que violen els principis de discriminació, proporcionalitat i precaució i que podrien considerar-se crims de guerra."

La coalició sunnita ha causat "la majoria de les víctimes civils directes" amb els seus bombardejos aeris, segons l'informe. Ha atacat "àrees residencials, mercats, funerals, bodes, centres de detenció, vaixells de civils i fins i tot centres mèdics".

Notícia relacionada: Almenys 50 morts, la majoria nens, en un bombardeig al Iemen

Les forces progovernamentals, a qui la coalició sunnita i alguns països occidentals donen suport, també serien responsables dels crims més greus que es poden cometre en un conflicte armat.

Alguns dels possibles crims de guerra que l'informe assenyala són detencions arbitràries, violacions, tortura, violència sexual cap als desplaçats i els grups vulnerables, i reclutament de menors de només 8 anys.
 

 

"Menyspreu absolut pel patiment del poble iemenita"

L'informe de l'ONU no exculpa les milícies rebels houthis de potencials crims de guerra. Les assenyala sobretot per crims d'abusos sexuals i explotació de dones i nens, i per lleva de menors com a soldats.

Els investigadors han analitzat la situació del Iemen des del setembre de 2014, quan va començar la guerra. Al llarg d'aquest període, han constatat un "menyspreu absolut pel patiment del poble iemenita". Sobretot des del març de 2015, quan el conflicte es va endurir amb la intervenció de la coalició dirigida per Riad.

Els experts han aconseguit identificar persones responsables dels crims. Han presentat una llista confidencial a l'Alt Comissariat de l'ONU per als Drets Humans.

La pitjor crisi humana actual
 

 

El Iemen viu la crisi humana considerada més greu i letal del món ara mateix. Des que va començar la intervenció saudita el 2015, han mort més de 10.000 persones. Més de 8 milions i mig passen gana. A més, el 78% de la població depèn de l'ajuda humanitària per sobreviure.

Notícia relacionada: L'Unicef calcula que 2.400 nens han mort al Iemen des de l'inici de la guerra

Els saudites donen suport a les forces governamentals liderades per membres de la comunitat sunnita que ja han reconquerit la segona ciutat del país, Aden, i el centre del Iemen.

Els rebels houthis, xiïtes i amb el suport de l'Iran, mantenen el control de la capital, Sanà, i bona part de l'oest.

La resta del país, sobretot a l'est, està fora de control, en mans de diversos grups vinculats a Al-Qaeda.

Aquesta guerra a diversos bàndols atiada des de l'exterior té com a víctimes principals els prop de 28 milions de iemenites.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut