L'ONU demana a França que es mantingui amb vida un home que fa anys que està vegetatiu
- TEMA:
- Eutanàsia
Nova controvèrsia a França sobre el cas Lambert, que s'ha convertit en un símbol del debat sobre el dret a morir dignament.
El Comitè Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l'ONU ha demanat que continuïn les cures que mantenen amb vida Vincent Lambert, en estat vegetatiu des de fa cinc anys, fins que es pugui investigar el cas a fons.
Agnès Buzyn, ministra de Salut de França (AFP-TV)
La ministra de Salut francesa, Agnès Buzyn, ha defensat, en declaracions a la cadena BFM TV, que la petició de l'ONU no és vinculant, però la tindran en compte i emetran una resposta.
"Avui, jurídicament parlant, tots els recursos han arribat al final i totes les instàncies jurisdiccionals, nacionals o europees, confirmen el fet que l'equip mèdic a càrrec d'aquest cas té el dret d'aturar les cures."
"Els pares de Vincent Lambert han recorregut a aquest comitè que s'ocupa de persones amb discapacitat, i no de les persones en estat vegetatiu, com Vincent Lambert. No estem obligats legalment per aquest comitè, però, evidentment, tenim en compte què diu l'ONU i donarem una resposta."
La petició de l'ONU és l'últim gir argumental d'un cas llarg que ha dividit la família Lambert i que dimarts passat semblava que havia arribat al final quan el Tribunal Europeu de Drets Humans va donar la raó al Consell d'Estat francès, favorable a desconnectar-lo.
Dos magistrats del TEDH, el 2015, anunciant la decisió favorable a no mantenir Lambert amb vida (Reuters TV)
El Consell d'Estat s'hi havia pronunciat a favor i havia autoritzat dues vegades la desconnexió de Lambert, i la sentència del TEDH reforçava aquesta posició.
Vincent Lambert, que ara té 42 anys, és un infermer psiquiàtric que el 2008, arran d'un accident de trànsit, va quedar paraplègic i totalment dependent.
Viviane Lambert, mare de Vincent Lambert, que s'oposa a retirar les cures que el mantenen en vida (Reuters TV)
Tres anys després, els metges que l'atenien van descartar que pogués millorar, i el 2014 van qualificar el seu estat de vegetatiu. Està hospitalitzat a Reims, al nord-est de França.
La seva situació fa anys que divideix la família, immersa en una batalla judicial sobre el manteniment de la vida de Vincent Lambert: els seus pares, una germana i un germanastre s'oposen a suspendre l'alimentació i les cures que el mantenen amb vida.
Rachel Lambert, dona de Vincent Lambert, partidària de deixar-lo morir (Reuters TV)
La seva dona, però, juntament amb cinc germans i germanes i un nebot denuncien "acarnissament terapèutic" amb Lambert.
Un dels advocats dels pares, Jérôme Triomphe, en canvi, diu que Lambert és víctima d'un "acarnissament judicial i mèdic" des de fa més d'un any "per fer-lo morir".
Triomphe s'ha mostrat molt satisfet per la petició formulada pel comitè de l'ONU.
"És una gran satisfacció. Per fi una instància especialitzada podrà pronunciar-se sobre el fons de la qüestió."
Una reacció diametralment oposada a la de Gérard Chemla, advocat del nebot, que ha denunciat, en declaracions a France Presse, que el comitè de l'ONU "en nom dels Drets Humans trepitja els drets d'un home que pateix gratuïtament des de fa anys".
Ara, l'estat francès té sis mesos per traslladar una resposta al Comitè dels drets de les persones amb discapacitat de l'ONU.
Fins que això no passi, per tant, ha de vetllar perquè l'alimentació i la hidratació de Vincent Lambert es mantinguin.
Onze anys més tard, per tant, el cas Lambert continua obert.
- ARXIVAT A:
- França Eutanàsia Drets humans