L'ONU expulsa nou treballadors que "haurien pogut estar implicats" en els atacs de Hamas
- TEMA:
- Israel
L'Agència de l'ONU per als Refugiats a Palestina, la UNRWA, ha expulsat nou membres del seu personal després de concloure en una investigació que "haurien pogut estar implicats" en els atacs de Hamas del 7 d'octubre contra Israel, que van desfermar la invasió israeliana de Gaza.
La decisió de rescindir el contracte d'aquests nou treballadors s'ha pres amb el vistiplau del secretari general de l'ONU, António Guterres.
La investigació es va obrir després que Israel va assegurar que una bona part del personal de l'agència pertanyia a Hamas i que el grup islamista fins i tot havia fet servir la seu de l'organisme per a les seves operacions.
Això, mentre una recerca independent va arribar a la conclusió que aquest país no va presentar cap prova creïble que avalés res de tot plegat.
L'ONU descarta la implicació de més empleats
A banda d'aquests treballadors apartats, l'organisme d'investigació interna de l'ONU ha descartat la implicació de més empleats.
Pel que fa a la resta de les 19 persones investigades, els contractes de les quals estaven en suspens des de l'obertura de la investigació, a l'abril, l'agència per als refugiats ha reincorporat un treballador, sobre el qual no hi ha cap prova que el vinculi amb els atacs de Hamas.
De les nou restants, l'informe de la UNRWA diu que no hi ha informació suficient per relacionar-les amb l'atac.
Les acusacions d'Israel van causar inicialment que els principals països donants suspenguessin el seu finançament a la UNRWA, la principal agència que proporciona ajuda als palestins a Gaza enmig d'una guerra que ja fa 10 mesos que dura.
Això va provocar una crisi de liquiditat d'uns 450 milions de dòlars. Des de llavors, tots els països donants, excepte els Estats Units, han decidit reprendre el finançament.
Què és la UNRWA?
UNRWA són les sigles de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient. Una comunitat, diu l'agència, de prop de sis milions de persones, gairebé la quarta part de la població refugiada de tot el món.
Són els 5.900.000 refugiats palestins que viuen a la Franja de Gaza, Cisjordània, Síria, el Líban o Jordània.
L'Assemblea General de l'ONU la va crear el 1949, després del primer conflicte entre Israel i els països àrabs que va seguir a la creació de l'Estat d'Israel el maig del 1948. Més de 700.000 palestins van ser expulsats o van fugir de les seves terres amb la creació d'Israel. Aquestes persones i els seus descendents tenen reconegut l'estatut de refugiats.
Des de la UNRWA, 30.000 professionals treballen per proporcionar-los ajuda humanitària, educació, atenció sanitària i accés als serveis socials. En definitiva, garantir aliments, salut i educació a la població refugiada. Una tasca difícil i essencial en temps de pau i impossible en temps de guerra.
En concret, dins la Franja de Gaza i fins a l'inici de la guerra, la UNRWA tenia 13.000 treballadors repartits en vuit campaments, 276 escoles --que atenien més 290.000 estudiants--, 22 centres d'atenció primària i dos centres de formació professional.