L'ONU i Metges sense Fronteres s'oposen a la devolució de refugiats a Líbia
La cimera de la UE, que es fa a Malta, es fixa com a prioritat tallar l'arribada d'immigrants des d'aquest país nord-africà
Comença la cimera dels caps d'estat o de govern de la Unió Europea a Malta. El tema estrella és Líbia. Un cop tancada la ruta dels Balcans per als refugiats arribats des de Turquia, ara es pretén tancar la ruta d'aquest país. Però experts en drets humans de l'ONU i de Metges sense Fronteres s'oposen a la devolució d'immigrants a Líbia. Diuen que és un país insegur on refugiats i immigrants són sovint maltractats.
Aquests especialistes recorden que el dret internacional prohibeix la devolució de persones a un territori on la seva vida o llibertat corrin perill i on puguin patir discriminació. En concret, Metges sense Fronteres considera que és una burla als valors fonamentals de la Unió Europea que es vulgui impedir als refugiats que travessin fins a Itàlia o retornar-los a Líbia. Segons aquesta organització, aquest no és un enfocament humanitari del problema, per molt que els països europeus diguin que es tracta d'evitar la pèrdua de vides humanes al Mediterrani.
De Líbia han arribat prop de 200.000 immigrants a Itàlia durant el 2016, una situació que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, vol que quedi resolta com més aviat millor:
"És hora de tallar la ruta d'immigrants des de Líbia cap a Itàlia, i necessitem una ferma determinació per fer-ho."
La Unió Europea es felicita per la reducció aconseguida de l'entrada d'immigrants des de Turquia. Durant l'any passat van ser un 80% menys que el 2015. En canvi, Líbia s'ha convertit ara en el punt més gran de sortida cap a Europa, amb el 90% del total d'immigrants.
La Unió Europea passa per un fràgil moment històric, assenyala l'esborrany d'acord de la cimera. S'enfronta a reptes externs, com pot ser el de Donald Trump, i interns, com el Brexit. Per això es vol oferir una visió ambiciosa sobre com preservar la unitat i aconseguir una ferma consolidació política. Es tracta de renovar els vots de matrimoni dels 27 amb els postulats més profunds de la Unió Europea. A més de la qüestió dels refugiats, a l'agenda dels líders europeus també hi ha la relació amb la nova Casa Blanca de Donald Trump.