L'ONU insisteix a Espanya que ha d'atendre les víctimes del franquisme
Han passat tres anys i l'ONU torna a criticar Espanya per la gestió de la memòria històrica. El 2014, les Nacions Unides ja van criticar el tractament de les víctimes del franquisme i la guerra civil. Ara hi tornen.
El relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l'ONU, Pablo de Greiff, ha insistit en la necessitat que el govern espanyol atengui "de manera urgent" les peticions de les víctimes del franquisme i la guerra civil.
En un comunicat, De Greiff subratlla la importància de donar prioritat a les exhumacions, a replantejar-se el Valle de los Caídos i a anul·lar les sentències arbitràries del franquisme.
"Cal una política d'estat decidida que no sigui presonera de les tensions i divisions polítiques, però que garanteixi mesures integrades, coherents, ràpides i imparcials a favor de la veritat, la memòria i la reparació."
El relator diu que es tracta d'una qüestió de drets humans, "no de política partidista".
El primer avís, el 2014
Després de la seva visita oficial a Espanya el 2014, De Greiff ja va defensar que les peticions de les víctimes no es poden qualificar de "desmesurades" i va demanar que s'establis una "política d'estat" perquè les iniciatives tinguin una estabilitat sense dependre dels resultats electorals.
El relator de les Nacions Unides va mostrar la seva "preocupació" perquè els tribunals espanyols no investiguin les desaparicions de la dictadura, però també per la proposició de llei presentada pel PP al Congrés que retalla la justícia universal i que va ser aprovada en solitari pel partit el 2014.