Un avió de British Airways a l'aeroport londinenc de Heathrow (Europa Press)

L'ONU insta les aerolínies a no ser "còmplices" de les deportacions del Regne Unit a Ruanda

Rishi Sunak ha assegurat que els avions amb persones migrants cap a Ruanda "s'enlairaran, passi el que passi" i les deportacions començaran d'aquí 10 o 12 dies
Redacció
TEMA:
Regne Unit

Des de les Nacions Unides un grup d'experts en drets humans han advertit les companyies i autoritats aèries que "podrien ser còmplices de la violació de drets humans" si col·laboren en l'expulsió a Ruanda de sol·licitants d'asil que hagin entrat per vies irregulars al Regne Unit.

El Parlament britànic ha donat llum verda a la polèmica llei que permet, --després d'un llarg debat polític i d'una sentència en contra del Tribunal Suprem--, deportar a Ruanda les persones migrants sol·licitants d'asil.

En un comunicat signat, entre d'altres, pel relator sobre els drets humans dels migrants, Gehad Madi, la relatora especial de l'ONU sobre la tortura, Alice Jill Edwards, i la relatora sobre el tràfic de persones, Siobhan Mullally, que es va fer públic dilluns, recorden:

"Les aerolínies i les autoritats reguladores de l'aviació podrien ser còmplices de la violació de drets humans protegits internacionalment i d'ordres judicials en facilitar expulsions a Ruanda."

Els experts han remès la seva preocupació al govern britànic, així com diversos organismes reguladors com l'Autoritat d'Aviació Civil del Regne Unit, l'Agència de Seguretat Aèria de la Unió Europea i l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA). Els recorden que aquestes deportacions són "il·legals" i els insten a "no facilitar" les deportacions que, en cas de permetre-les "hauran de ser considerats responsables de la seva conducta".

Sunak, preparat per la primera deportació

Tot i que s'espera que es presenti un recurs legal, Rishi Sunak ha assegurat que els avions cap a Ruanda "s'enlairaran, passi el que passi" i les deportacions començaran d'aquí 10 o 12 dies.

El govern ja ha reservat avions, ha mobilitzat centenars de persones, sobretot jutges, per tramitar ràpidament possibles apel·lacions de migrants il·legals, i ha alliberat 2.200 llocs de detenció per a ells a l'espera que s'estudiïn els seus casos.

El desembre passat, els ministres d'Interior del Regne Unit, James Cleverly, i d'Exteriors de Ruanda, Vincent Biruta, van signar un tractat d'immigració que ha donat peu a la nova llei. Aquesta anirà acompanyada d'un altre polèmic projecte de llei conegut com a "pla de seguretat de Ruanda" pel qual es reconeix el país africà com una "destinació segura" per als demandants d'asil que siguin deportats. De manera que es fa més difícil refutar les expulsions davant dels tribunals, ja que aquests no podran considerar cap impugnació d'una decisió d'expulsió que es basi en el fet que Ruanda no és un país segur.

Els experts adverteixen que aquestes expulsions a Ruanda o a qualsevol altre país on els sol·licitants d'asil corrin risc de devolució als països d'origen violarien el dret a ser protegits de tortura i altres tractes cruels, inhumans o degradants.

Precisament aquest dimarts, unes hores després d'aprovar-se la nova legislació, cinc persones, entre elles una nena de set anys, han mort en l'intent de travessar el canal de la Mànega. Uns 110 migrants, majoritàriament sirians i iraquians, anaven a bord d'una embarcació petita que ha tingut problemes a pocs metres de la costa francesa. La meitat han estat rescatats, però l'altra meitat ha volgut seguir cap al Regne Unit.

Cinc persones, entre elles una nena de set anys, han mort intentant travessar aquest dimarts el canal de la Mànega (Reuters/Toby Melville)


Les Nacions Unides: "És un perillós precedent"

Aquest dimarts, un cop aprovada la llei, els alts comissionats de les Nacions Unides per als refugiats, Filippo Grandi, i els drets humans, Volker Türk, han demanat al govern britànic que "reconsideri aquest pla" que "crea un perillós precedent al món".

Türk diu que la llei aprovada "desplaça la responsabilitat sobre els refugiats i restringeix l'accés als recursos legals al Regne Unit". En un comunicat conjunt recorden: "Protegir els refugiats requereix que tots els països, no només els veïns de les zones de crisi, respectin les seves obligacions. Aquest acord té com a objectiu diferir la responsabilitat de la protecció dels refugiats, soscavant així la cooperació internacional i establint un precedent mundial preocupant."

També insten el govern de Sunak a "prendre mesures basades en la cooperació internacional i el respecte dels drets humans" per enfrontar els fluxos irregulars de refugiats i migrants.

 

Associacions pro drets humans: "Una vergonya nacional"

Les associacions de drets humans, molt contràries a aquest projecte, també han criticat durament la votació. És una "vergonya nacional" i "deixarà una taca a la reputació moral d'aquest país", diu en un comunicat de premsa Sacha Deshmukh, responsable d'Amnistia Internacional al Regne Unit.

En un comunicat conjunt, Amnistia i Llibertat davant la Tortura creuen que el text constitueix "una amenaça important per a l'estat de dret".

ONG i grups de drets humans anuncien que intentaran aturar les deportacions individuals.

"Necessitem urgentment que el govern del Regne Unit comenci a tractar els refugiats amb decència i deixi d'intentar enviar-los a un futur insegur a Ruanda", va dir Lucy Gregg, advocada de Freedom from Torture:

"Juntament amb els supervivents de la tortura i el suport de milers de persones arreu del país, ens unirem per demostrar a les companyies aèries que no tolerarem que volin enfront de la decència humana".

L'any passat unes 30.000 persones van travessar clandestinament el canal de la Mànega i aquest any la xifra va en augment.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit ONU Refugiats Drets humans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut