L'ONU urgeix a regular els "beneficis immorals" de les companyies de petroli i gas
- TEMA:
- Energia
El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha qualificat d'"immoral" que les empreses petrolieres i gasistes estiguin registrant guanys rècord enmig de l'actual crisi energètica i ha instat tots els governs a gravar aquests beneficis excessius.
"És immoral que les companyies de petroli i gas obtinguin beneficis rècord d'aquesta crisi energètica a l'esquena de les persones i comunitats més pobres, amb un cost massiu per al clima."
"Els beneficis combinats de les companyies energètiques més grans el primer trimestre d'aquest any s'aproximen als 100.000 milions de dòlars", ha denunciat Guterres.
"Insto tots els governs a gravar aquests beneficis excessius i utilitzar els fons per donar suport a les persones més vulnerables en aquests moments difícils."
La guerra a Ucraïna ha comportat un sacseig important al món occidental que s'ha materialitzat amb una crisi energètica en què ha aflorat tant la dependència d'alguns països com Alemanya del gas rus com dels recursos globals d'hidrocarburs arreu del planeta.
A Espanya, d'acord amb el pactat en el marc de la Unió Europea, s'ha establert la fita d'aconseguir un estalvi del 7% amb mesures aprovades pel Consell de Ministres abans de vacances i vigents fins l'1 de novembre de 2023.
Paral·lelament, però, la conjuntura ha estat propícia perquè les empreses energètiques, ja siguin petroleres o elèctriques, hagin fet públics beneficis desaforats.
Espanya: impost a les energètiques
Gairebé coincidint amb el desplegament de les mesures d'estalvi, el govern espanyol, va posar en marxa una proposició de llei per establir un gravamen especial sobre les grans empreses energètiques, les que ingressen més de 1.000 milions d'euros anuals.
És un impost de l'1,2% sobre la xifra neta de negoci. L'executiu, però, els exigirà que no traslladin aquest gravamen als clients i va avisar que s'aplicaran sancions si es fa.
Tot plegat en el marc del tancament del segon trimestre de l'any, en el qual, precisament, Repsol va anunciar beneficis rècord. En només mig any, aquest 2022, ha guanyat tant com en tot el 2021. Més de 2.500 milions d'euros que es materialitzen, sobretot, de l'explotació del negoci de les refineries.
Pel que fa a les grans elèctriques, Endesa i Iberdrola, les dues han continuat guanyant. En el cas d'Iberdrola, els beneficis han estat històrics: 2.075 milions en el primer semestre, un 35% més que l'any anterior. Tot i això, asseguren que el negoci a Espanya cau.
Endesa també ha vist com el mercat espanyol li ha donat menys beneficis dels que esperava. Han caigut un 16% respecte al 2021, però, tot i així, han superat els 900 milions de beneficis en sis mesos.
Quant han guanyat les grans petrolieres?
La de Repsol és una dinàmica idèntica a la resta de grans petrolieres a escala internacional, que també han registrat beneficis empresarials astronòmics, els més grans de la història.
British Petroleum (BP), durant el segon trimestre d'aquest 2022 ha guanyat 8.400 milions de dòlars, xifra que triplica els beneficis respecte del mateix període de l'any passat. Uns rèdits que, com en el cas de Repsol, s'imputen al refinament del cru.
Per la seva banda, Shell va anunciar un benefici net de 25.156 milions de dòlars en els primers sis mesos d'aquest any. La multinacional amb seu a la Haia, també ha multiplicat gairebé per tres el resultat del primer semestre de l'any passat.
Als Estats Units, ExxonMobil i Chevron també han tancat el segon trimestre amb guarismes de rècord. En el cas d'ExxonMobil, el benefici net entre abril i juny va ser de 17.850 milions de dòlars, gairebé quatriplicant els beneficis respecte l'any passat.
Els guanys de Chevron, també durant el segon trimestre, es van catapultar fins als 11.622 milions, un 277% més que en el mateix període de 2021.