El govern es manté contrari a l'opa del BBVA al Sabadell i remet a Competència les al·legacions

La Generalitat ha anunciat que no es personarà directament davant la CNMC, que ha demanat més temps i més informació

RedaccióActualitzat

La Generalitat insisteix que no és favorable a l'OPA que el BBVA ha llançat sobre el Banc Sabadell, però no es personarà directament en el procés. L'endemà que l'opa rebés l'aval de la Comissió Europea, que se suma a la del Banc Central Europeu, la consellera d'Economia, Alícia Romero, ha explicat que es remeten al que digui l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO).

Amb l'autorització de la Comissió Europea, ara només falten els informes dels organismes que controlen els mercats i la competència a Espanya: la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC).

Fa dues setmanes, la CNMC va comunicar la decisió d'allargar els terminis per estudiar l'operació en profunditat, en no poder-hi descartar "riscos potencials", com ara la possible reducció de crèdit a les pimes. Això ajorna la decisió final fins al primer trimestre del 2025.

En cas que prosperi l'oferta d'adquisició, el Ministeri d'Economia tindrà l'última paraula sobre una possible fusió de les dues entitats financeres. Des del primer moment, l'executiu espanyol s'ha oposat a la intenció del BBVA d'obtenir el Sabadell.

La seu del BBVA a Madrid
La seu del BBVA a Madrid (Europa Press/Eduardo Parra)

El govern hi veu "riscos elevats"

Romero ha insistit que el govern "s'ha posicionat en contra" de l'opa perquè planteja "uns riscos elevats" respecte a Catalunya i defensa que el fet que sigui l'ACCO qui fixi la posició li dona "més rigor":

"És un organisme independent, amb experts en la competència, i creiem que amb això n'hi ha prou per marcar la posició de Catalunya."

Entre els riscos de l'operació, la consellera d'Economia ha citat la pèrdua d'oficines i un augment de les dificultats de famílies, empreses i pimes per accedir al finançament. Un finançament que, segons ha anticipat, s'encariria.

La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha demanat a l'ACCO un informe no vinculant sobre l'oferta d'adquisició abans del 23 de desembre.

De fet, al maig l'ACCO ja va alertar en un informe que l'operació suposava un risc per a la competència al sector bancari a Catalunya perquè provocaria un "augment considerable" de la concentració.

A més, alertava que, si l'opa prosperés, "podria reduir la competència i tenir efectes negatius per al benestar dels ciutadans de Catalunya".

La consellera d'Economia, Alícia Romero
La consellera d'Economia, Alícia Romero (ACN/Neus Bertola)

Caixa Enginyers alerta dels efectes de l'opa

Per la seva banda, Caixa Enginyers ha avisat que el fet que el procés de l'opa s'estigui allargant "genera una distorsió competitiva" en el mercat bancari, segons el director general de l'entitat, Joan Cavallé, perquè tant el Sabadell com el BBVA fan campanyes molt agressives per captar clients.

Juanjo Llopis, que al gener substituirà Cavallé al capdavant de Caixa Enginyers, ha afegit que l'eventual fusió comporta "riscos i oportunitats". Segons Llopis, si l'opa tira endavant, el mercat es veurà alterat i ha suggerit que algunes enquestes apunten que un determinat volum de clients es plantejaria canviar de banc.

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut