L'oposició carrega contra el govern espanyol per les crítiques de Podem a Felip VI

Casado demana que Sánchez cessi el ministre Garzón i portarà al Congrés la reprovació d'Iglesias

RedaccióActualitzat

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat que Pedro Sánchez cessi de forma immediata el ministre de Consum, Alberto Garzón, i anuncia que portarà al Congrés la reprovació del vicepresident Pablo Iglesias "pels seus atacs al cap d'estat", Felip VI. A més, ha dit que "formar part del govern no proporciona cap blindatge per atemptar contra les institucions".

Pel popular, Sánchez és "l'únic responsable" de les declaracions contra el monarca per tenir al govern un partit "imputat per finançament irregular, nostàlgic de la barbàrie comunista i aliat dels marmessors del terrorisme etarra i dels independentistes catalans". I ha anunciat que demanarà que el president del govern espanyol comparegui de forma urgent davant el Parlament.

Després d'una jornada plena de declaracions i acusacions creuades per l'absència del rei Felip VI a l'entrega de despatxos a Barcelona als nous jutges, avui La Moncloa s'esforça per passar pàgina. Sense citar directament els tuits d'Iglesias o Garzón, l'amenaça de Casado o la filtració de Lesmes, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha fet una crida a la calma a tots els actors de la polèmica:

"Ahir va ser un dia d'una cadena de qüestions i tots haurien de començar a tranquil·litzar-se. Tots ens hem de mantenir en la nostra posició constitucional, i quan dic tots, vull dir tots".

Però ni PP ni Ciutadans semblen disposats a deixar passar l'oportunitat de soscavar la cohesió del govern de coalició.

Edmundo Bal i José María Espejo-Saavedra, diputats de Ciutadans, han registrat aquest matí al Congrés una pregunta en què es qüestionen si des de l'executiu veuen oportú "que dos ministres critiquin de forma oberta les institucions i poders fonamentals del país, com són la Constitució i el cap d'estat".

Per Ciutadans, les declaracions del ministre Garzón són irrespectuoses "amb la democràcia, l'estat de dret i les institucions, i són un atac directe a un dels poders fonamentals, el judicial".

La filtració d'una trucada de Felip VI al president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, en què li deia que hauria volgut ser a l'acte de Barcelona, va aixecar les crítiques de Podem. El seu líder, Pablo Iglesias, va demanar "neutralitat del cap d'estat" i el ministre Garzón va titllar d'"insostenible" la posició d'una "monarquia hereditària que maniobra contra el govern elegit democràticament" i que "aplaudeix l'extrema dreta".

Les crítiques de Podem a l'actitud del monarca arriben poques setmanes després que es filtrés que Pablo Iglesias i Pedro Sánchez van tenir greus discrepàncies en la gestió de les negociacions amb la Casa del Rei per trobar una sortida a Joan Carles I, i que van culminar amb la fugida a Abu Dhabi del rei emèrit.

 

 

ARXIVAT A:
MonarquiaPPPablo CasadoCsPedro SánchezPablo IglesiasFelip VI
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut