L'oposició critica la falta de solucions de l'executiu davant la crisi
Després de la intervenció del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al Congrés dels Diputats, ha estat el torn dels diferents partits que conformen l'arc parlamentari. La tònica general de les intervencions ha estat crítica amb l'executiu davant els percentatges dels principals indicadors econòmics. El president del PP, Mariano Rajoy, ha criticat que Zapatero hagi demanat comparèixer per no aportar res, només per "cobrir les aparences" i l'ha acusat d'amagar "deliberadament" els problemes econòmics per la proximitat de les eleccions, per després treure importància a les dificultats econòmiques i dir que eren "transitòries". Els grups parlamentaris catalans han reclamat al cap de l'executiu que la crisi econòmica no serveixi d'excusa per pactar a la baixa el nou sistema de finançament.
Els portaveus de CiU, ERC i ICV al Congrés han demanat al president del govern espanyol que el nou model de finançament autonòmic "no pagui els plats trencats" de la crisi i han destacat que són les autonomies les que ofereixen serveis d'educació, sanitat i dependència. També li han exigit que "compleixi amb l'Estatut" i han carregat contra la solidaritat que l'actual model exigeix a Catalunya.
L'increment de l'atur, de la inflació o la reducció del superàvit són alguns dels arguments que més s'han repetit al Congrés dels Diputats. Podeu consultar el seguiment minut a minut que ha fet el 3cat24 de les diferents intervencions al Congrés.
PP: Zapatero va ocultar la crisi abans de les eleccions
El líder del PP, Mariano Rajoy, ha acusat el president del govern espanyol d'haver ocultat la crisi abans de les eleccions i de minimitzar-ne els efectes assegurant que l'economia espanyola estava preparada per afrontar-la. El cap de l'oposició també ha retret a Zapatero que hagi fet servir la compareixença al Congrés per quedar bé i li ha criticat que presumeixi de mantenir les polítiques socials quan s'estan destruint 600.000 llocs de treball a l'any.
Rajoy ha dit que Zapatero hauria de "callar i treballar" per resoldre l'actual situació enlloc de presumir de "sensibilitat social" i "insultar l'oposició". En opinió del cap de l'oposició, el president del govern hauria d'aprendre de les fites del PP durant les seves legislatures, que van derivar en els "deu millors anys de l'economia espanyola".
CiU: Catalunya no pot ser competitiva amb el dèficit fiscal actual
El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha exigit a Zapatero celeritat en la negociació del model de finançament i ha titllat de "prepotent" com l'executiu afronta la revisió del finançament autonòmic. El diputat convergent considera incompatible ser "supersolidari, competitiu a Europa" i, a més, "millorar el propi estat del benestar". Duran i Lleida ha agraït la publicació de les balances fiscals, tot i que amb retard, i ha demanat que es tinguin en compte en les negociacions.
En el torn de rèplica, Duran ha incidit en què la rebaixa del dèficit fiscal no és una petició dels partits sinó de la societat catalana. El portaveu català ha dit zapatero que quan es creu que respon als interessos dels partits, és que no es coneix la situació. "Les forces polítiques catalanes anem juntes de la mà de la Generalitat per defensar un sistema de finançament al més just possible per a Catalunya".
CiU ha destacat que l'economia espanyola està "en situació de risc" i ha instat el govern espanyol a posar en marxa un pla anticrisi amb l'ocupació com a eix principal. A criteri de Duran i Lleida, per sortir de la situació econòmica actual, cal lideratge, qualitat que el govern no ha demostrat.
A banda de polítiques centrades en la lluita contra l'atur, cal augmentar la inversió pública i frenar la despesa corrent de l'administració en els àmbits no socials. Fora de l'àmbit fiscal, també cal millorar la productivitat, buscar nous mercats i estimular el teixit de les petites i mitjanes empreses. Josep Antoni Duran i Lleida també ha proposat reduir l'IVA per a la llum i el gas, com es fa a altres països, així com reduir la dependència energètica d'Espanya.
ERC: les Comunitats Autònomes no han de "pagar els plats trencats"
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, ha reclamat, igual que la resta de formacions, reformes estructurals per sortir del context econòmic actual. Ha instat Zapatero a explicar amb més detall quines són les pensions de jubilació que pujaran un 6% i com pensa el govern assumir aquesta despesa.
Sobre el finançament, Ridao ha exigit que no siguin les comunitats autònomes les que "paguin els plats trencats" de la crisi. Sobre Catalunya, el diputat d'ERC ha demanat que es compleixi l'Estatut, una llei, i que no s'aprofiti la negociació per "laminar" els interessos catalans. Per últim, ha exigit a l'estat que ajudi els territoris que més diners aporten a sortir de la crisi, entre ells Catalunya.
En el seu torn de rèplica, Ridao ha acabat dirigint a Zapatero aquestes paraules: "Preferim un no acord a un mal acord. Li exigeixo que compleixi la llei i l'Estatut de Catalunya".
ICV: "Hem crescut però ho hem fet malament"
El portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Herrera, ha començat la intervenció culpant Zapatero de no haver fet els deures. El govern no ha donat explicacions durant la crisi quan tocava i tampoc no ha assumit les causes que l'han originat. El govern "no va aprofitar la bonança per canviar" el model. "Hem crescut i hem creat treball com ningú, però ho hem fet malament". Ha proposat a l'executiu que augmenti els recursos de les comunitats autònomes perquè puguin satisfer les seves necessitats. Aquesta és "la millor manera de respondre a la crisi".
Joan Herrera ha acusat el govern de populista en responsabilitzar els immigrants de la crisi. A més, segons del diputat ecosocialista, Zapatero ha "improvisat moltíssim" i ha "dilapidat el marge de maniobra", és a dir, la capacitat d'endeutament que té Espanya, amb xecs i promeses que no han servit de res. ICV vol que el govern reconegui que les coses no han anat bé perquè el país surt molt mal parat si s'equipara amb Europa.
El PNB: Impossible mantenir el nivell de despesa
El portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB), Josu Erkoreka, ha subratllat la inutilitat de les propostes de l'executiu, que ha qualificat "de gestos improvisats, fragmentats i inconnexos" que no solucionen la "complicada situació en què ens trobem". Ha qualificat d'"escàndol" i de "desastre laboral" la pèrdua de llocs de treball durant l'últim any.
Davant l'increment de la despesa social per fer front a la crisi econòmica, Erkoreka ha assegurat que és "impossible" matenir el nivell de despeses i, a la vegada, "millorar el finançament de totes les comunitats autònomes". El PNB proposa com a solucions per sortit de la crisi "jerarquitzar les despeses, fixar prioritats i invertir en allò que millori les bases de l'economia per fer-la més forta i menys vulnerable a les fluctuacions cícliques".
Grup Mixt: Ocupació estable i enfortir la lluita contra el frau fiscal
El portaveu del BNG, Francisco Xesús Jorquera, ha obert el torn del Grup Mixt. Jorquera ha reclamat una política fiscal centrada en obtenir més recursos i que doni especial importància a la lluita contra el frau fiscal. També creu que s'ha d'apostar per la creació d'ocupació estable i reclama a Zapatero que posi damunt la taula un calendari per aplicar el pla d'ocupació que ha anunciat a la compareixença.
Des d'Unión, Progreso y Democracia, Rosa Díez ha criticat molt durament les polítiques econòmiques del govern i que l'executiu hagi permès la precarietat salarial i que el totxo fos el motor econòmic. Díez ha recriminat a Zapatero que anunciï noves mesures econòmiques de caire populista, quan calen propostes meditades i canvis estructurals en el model econòmic que està, segons Díez, obsolet.
La portaveu de Nafarroa Bai, Uxue Barkos, ha posat damunt la taula les dades que aquest mateix dimecres ha fet públiques la Comissió Europea i que asseguren que Espanya entrarà en recessió en el segon semestre de l'any. Per la diputada, la solució a la conjuntura actual és crear ocupació de qualitat i tenir un compromís polític clar en els comptes de l'any que ve. Barkos ha titllat de frívola la forma en què l'exeuctiu ha afrontat la crisi.