L'oposició de Ripoll acusa l'alcaldessa de "trencar la convivència" i "normalitzar la ràbia"
- TEMA:
- Xenofòbia
Tot just fa quatre mesos que Sílvia Orriols va arribar a l'alcaldia de Ripoll al capdavant d'Aliança Catalana, d'extrema dreta. L'oposició s'ha unit ara en contra seu. En un comunicat, els cinc partits es mostren "molt preocupats per l'augment de la crispació i la ràbia entre la població", que consideren que impulsa el govern d'Orriols, amb un "discurs d'odi que pot conduir a una situació de violència i discriminació".
Al text que firmen Junts, ERC, PSC, CUP i Som-hi Ripoll, alerten del "trencament de la convivència a Ripoll a causa de la confrontació impulsada per Aliança Catalana".
Recorden que Ripoll va viure els atemptats del 17 d'agost del 2017 i asseguren que llavors es va "garantir una bona convivència, tot i que hi havia una gran indignació i malestar social", però que la situació ha canviat:
"La ràbia s'ha normalitzat i es propaga a través de les xarxes socials i els grups reduïts"
L'oposició, que també parla de "mitges veritats que conviden a la por", denuncia l'ús intencionat que l'alcaldessa fa de les xarxes socials per difondre missatges contra la població musulmana i afirma que "les baralles protagonitzades per l'entorn de l'alcaldessa disparen les alarmes".
Alguns exemples de tuits
L'alcaldessa de Ripoll no dissimula el seu discurs islamòfob i racista que, en alguns casos, pot tenir derivacions judicials, com demostren alguns exemples recents de publicacions a les xarxes socials.
Sílvia Orriols va denunciar públicament una agressió al poble contra ella i el seu marit. És un cas que el jutjat de Ripoll ha derivat al penal de Girona i que ara està pendent de judici.
Aquest altre tuit també pot servir d'exemple del to que utilitza a les xarxes:
En una altra publicació, molt comentada, va denunciar una multa de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes per unes declaracions fetes a 8TV en què, entre altres coses, afirma que la xaria és incompatible amb els valors d'Occident. Fins ara, no hi ha cap sanció ferma i la Generalitat s'ha limitat a obrir-li expedient per llenguatge discriminatori d'acord amb la Llei d'Igualtat de Tracte aprovada pel Parlament.
Chantal Pérez, d'ERC, admet que "com a Sílvia Orriols i persona que vol accedir al Parlament, està fent un ús excel·lent de les xarxes socials" però denuncia que "no està actuant com a batllessa, està crispant el poble i ja veurem com s'acaba".
També Manoli Vega, de Junts, critica la difusió de "vídeos on ella o una persona del seu entorn increpa joves de Ripoll o es baralla" i considera que "des de la institució i des del poble, s'utilitza com una projecció personal o un banc de proves d'una mena d'experiment", cosa que considera "molt perillosa".
Sílvia Orriols al·lega que ella està a favor de "poder parlar de tot a les xarxes i on calgui" i que, com a servidors públics, "cal donar explicacions al poble amb la màxima transparència per ser conscient de la realitat que es viu".
Per a l'alcaldessa, "la crispació la provoquen els incívics i els delinqüents i l'oposició, que no accepta el resultat de les urnes". Més que parlar de convivència, Orriols creu que hi ha "els ripollesos i una contracomunitat que avança paral·lelament sense interactuar-hi i que clarament qüestiona els valors i l'ètica occidentals".
Al comunicat conjunt, els partits de l'oposició asseguren que "comparteixen la tolerància zero amb la delinqüència" i que "volem evitar de totes totes que Ripoll es converteixi en la prova que l'odi creix i s'encomana de manera encoberta".
Al juny, després dels resultats de les eleccions municipals, Junts, ERC, el PSC i la CUP van intentar arribar a un acord per arribar a una candidatura alternativa a Orriols, però no se'n van sortir.
- ARXIVAT A:
- Migracions Racisme Xenofòbia