L'oposició demana a Forcadell que freni la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent

Junts pel Sí i la CUP mantenen la intenció d'incloure a última hora la petició i forçar el debat de la desconnexió
Redacció Actualitzat

JxSí i la CUP proposaran que es voti al Parlament la desconnexió d'Espanya. Com? Posant a votació la proposta dels independentistes que surt de la comissió d'estudi del procés constituent.

Aquesta comissió és un grup de debat que la setmana passada va tancar unes conclusions, un nou full de ruta pactat per JxSí i la CUP.
I la clau d'aquest document és el "mecanisme unilateral" que Junts pel Sí i la CUP preveuen en un dels punts, i que podria ser un referèndum unilateral. Aquest és el punt que fa saltar les alarmes a Madrid. El Tribunal Constitucional llança aquesta advertència: tramitar aquestes conclusions, és a dir, votar-les al Parlament, és inconstitucional. I insta la mesa a impedir-ho.

És per aquest motiu que a l'ordre del dia del ple que comença aquesta tarda, la mesa presidida per Carme Forcadell no hi ha inclòs aquest tema, i els independentistes han buscat una manera d'eludir les responsabilitats, davant un TC que pot sancionar i inhabilitar.

Tot plegat fa preveure que aquest últim ple del Parlament abans de les vacances serà calent. Junts pel Sí i la CUP estan decidits a forçar el debat i la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent i n'hi ha prou que dos partits demanin alterar l'ordre l'ordre del dia del ple per fer-ho. Els partits independentistes ho podrien fer demà al matí.

L'oposició no està disposada a desobeir el Constitucional

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha demanat a la presidenta del Parlament que eviti la votació: "Confiem que la senyora Forcadell no traspassi les seves responsabilitats i no es pensi que està per damunt dels altres. De totes maneres, evidentment, si això es produeix, nosaltres manifestarem la nostra opinió i deixarem molt clar que això és un cop contra la democràcia, un atac contra l'ordenament jurídic i contra la majoria de catalans."

I Ferran Pedret, des del PSC, apunta a una nova cessió de Junts pel Sí a la CUP: "El que no faríem és participar de la votació d'aquest debat. Ens trobem bàsicament davant un moviment d'un grup parlamentari determinat per satisfer-ne un altre de cara a la qüestió de confiança."

El popular Xavier García Albiol demana als grups de l'oposició que visualitzin l'aïllament dels independentistes al ple: "Des del Partit Popular de Catalunya apostem i demanem que la millor manera perquè es visualitzi que el que probablement es produirà al Parlament de Catalunya és un atemptat contra l'estat de dret és deixar-los sols, plantar-los."

I des de Catalunya Sí que es Pot s'assegura que si les conclusions entren al ple només servirà per "trencar els ponts que existien a la comissió del procés constituent". "Portar-les al ple és aprofundir en aquesta fractura", ha afegit Joan Coscubiela.

El desafiament al TC és una altra cessió de Junts pel Sí a la CUP a canvi de salvar la moció de confiança al president Carles Puigdemont.

El TC, en alerta

Mentrestant, el Tribunal Constitucional està a l'espera dels passos que faci el Parlament per estudiar els mecanismes per frenar-ho. Ara per ara, el Constitucional prefereix ser prudent i no fer cap pas en fals. El tribunal va fer la setmana passada l'últim ple ordinari abans de les vacances d'agost, però els magistrats no descarten que puguin ser convocats de manera extraordinària. Es dóna per fet que l'advocat de l'Estat plantejarà de manera immediata una impugnació si es fa la votació al Parlament, i el Tribunal Constitucional pot posar en marxa les mesures coercitives de què disposa des de l'última reforma legal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut