Barcelona

L'oposició posa en dubte la credibilitat del pla de govern de Puigdemont

El portaveu parlamentari del PP creu que la compareixença del president no afavoreix la reunió de demà amb Mariano Rajoy

RedaccióActualitzat
Tota l'oposició ha posat en dubte la credibilitat del pla de govern que Carles Puigdemont ha defensat coincidint amb els 100 dies al capdavant de la Generalitat.


El PP ha acusat el president d'aprofitar-se de forma "barroera" de la situació de pobresa de moltes persones per alimentar l'independentisme.

"El president utilitza, amb el seu discurs, el patiment de les persones per fer un discurs amenaçador i trampós a favor de la independència."  

Per Millo, és "menyspreable" que s'expliqui que "algú pretén que el govern de la Generalitat no pugui dur a terme la seva agenda social". La compareixença del president, ha afegit, "no és la millor manera d'afrontar" la reunió d'aquest dimecres amb el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy. Millo ha considerat que Puigdemont ha volgut "ocultar la seva inacció de govern de 100 dies" presentant un pla de govern "que ja coneixíem".


Des de la CUP comparteixen amb el president que revertir les retallades ha de ser una prioritat del govern, però demanen a Puigdemont que s'atreveixi a fer uns pressupostos "desobedients", tal com ha explicat el diputat Albert Botran.

"El que hem d'assumir és dissenyar i executar uns pressupostos desobedients, en clau de desobediència, de donar resposta a les necessitat d'aquesta societat, hi càpiguen o no en l'estretíssim marge que les imposicions de l'Estat deixa."

Botran ha remarcat que, per eixamplar la base independentista, caldrà "desobeir el marc de l'Estat". "No es pot fer avançar el país cap a la independència i, alhora, aplicar polítiques antisocials", ha destacat.

El PSC ha assegurat que el pla de Puigdemont "no és creïble" perquè l'executiu ha demostrat ser "insensible socialment" i, al seu parer, representa una "continuïtat" del gabinet d'Artur Mas. La portaveu socialista, Eva Granados, ha destacat que, sense uns pressupostos al darrere, tot és paper mullat.

"Tenim clar que, per revertir les retallades, la llei que ha d'aprovar és la del pressupost. Ja estem al mes d'abril i no tenim coneixement de cap projecte que es vulgui tirar endavant".

Granados ha qualificat el govern d'"inestable" i ha recordat que acumula "35 votacions" perdudes de Junts pel Sí en el ple i en les comissions des de l'inici de la legislatura. La portaveu socialista ha dubtat també que es puguin aprovar 45 lleis en 15 mesos, com pretén Puigdemont, un volum que Granados creu que només seria assumible en quatre anys.

Fernando de Páramo, de Ciutadans, ha resumit els cent primers dies de mandat de Puigdemont amb la idea que a Catalunya hi ha una "situació de govern", amb un Parlament "dividit" i un govern mandat de "política de diàleg amb l'oposició.

"Desgovern, 100 dies perduts per al conjunt dels catalans. Hi ha molt bones intencions però, a la pràctica, ja coneixem les pràctiques d'aquests governs, i dels governs d'Artur Mas, i no es fa res."

En clau pressupostària, el portaveu adjunt de C's ha apuntat que serà "difícil" que els comptes obtinguin l'aval del seu grup si s'elaboren "enfocats al procés independentista".


Catalunya Sí Que Es Pot ha constatat un "gir social" en el discurs del president, però, ha destacat que no es podrà confirmar un canvi fins que no arribin els "fets", en forma de partides als pressupostos del 2016. El president del grup, Lluís Rabell, ha advertit que els comptes seran "la prova del cotó".

"Tot el que ha anunciat el president de la Generalitat ho fia, penja de l'adopció dels propers pressupostos, sobre els quals no hi ha una garantia que, finalment, es tiraran endavant".

Rabell ha criticat que es vulgui fer ara "el que no es va fer en dues legislatures del govern de CiU". Encara que ha admès que ha rebut alguns "gestos de complicitat" per a un possible suport als comptes, ha remarcat que amb el temps ja es veurà "com es concreten" i si són gestos de complicitat "honestos".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut