Edmundo González el 28 de juliol, dia de les eleccions presidencials (Reuters/Leonardo Fernández Viloria)

L'opositor veneçolà Edmundo González arriba a Espanya per rebre asil polític

El govern de Nicolás Maduro diu que li ha permès sortir del país "per la tranquil·litat i la pau política"

RedaccióActualitzat

Edmundo González Urrutia, de 75 anys, candidat de l'oposició a les eleccions presidencials de Veneçuela del passat 28 de juliol, ha arribat aquest diumenge a Espanya, on té intenció d'assolir la condició d'asilat.

L'avió de les Forces Aèries espanyoles que el traslladava ha aterrat a primera hora de la tarda a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid, segons han confirmat fonts del govern espanyol.

L'avió, un Falcon F900 Dassault, ha fet abans escala a les Açores. En concret, segons l'agència EFE, ha aterrat a l'aeroport de Lajes, a l'illa Terceira d'aquest arxipèlag portuguès, a les 10.29, hora peninsular espanyola, gairebé sis hores després d'haver-se enlairat de l'aeroport internacional de Las Américas, a Punta Caucedo, República Dominicana

González, que viatja acompanyat per la seva dona i pel secretari d'Estat d'Afers Estrangers i Gobals, Diego Martínez Belío, ha estat rebut a Madrid per la secretària d'Estat per a Iberoamèrica i l'Espanyol al Món, Susana Sumelzo.

A partir d'ara, començaran els tràmits per a la petició de l'asil, que es resoldrà favorablement "pel compromís d'Espanya amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans i veneçolanes, especialment dels líders polítics", han dit fonts de La Moncloa.

Simpatitzants d'Edmundo González a la base aèria de Torrejón de Ardoz
Simpatitzants d'Edmundo González a la base aèria de Torrejón de Ardoz (EFE)

Crisi política després de les eleccions

La sortida de Veneçuela de González Urrutia és, fins ara, l'últim episodi de la crisi política iniciada després que els resultats oficials, que proclamaven guanyador Nicolás Maduro, fossin qüestionats per l'oposició i també, majoritàriament, per la comunitat internacional, que han reclamat sense èxit la publicació de les actes electorals.

Es produeix després que aquesta setmana la Fiscalia emetés una ordre de detenció contra ell, relacionada amb la publicació a internet del que l'oposició assegura que és el recompte electoral real, que demostra la seva victòria. Per aquest fet, l'acusen dels delictes d'usurpació de funcions, falsificació de documents públics i conspiració, entre d'altres.

Nicolás Maduro, president de Veneçuela, celebra el resultat durant la nit electoral (Reuters/Fausto Torrealba)

"Espanya concedirà asil"

González Urrutia, que havia passat les últimes setmanes en la clandestinitat per por de ser detingut, s'havia refugiat a l'ambaixada espanyola a Caracas, on ha demanat asil.

L'opositor antichavista ha viatjat a Espanya a bord d'un avió de l'Exèrcit de l'Aire, segons ha informat el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, en un missatge a X.


Des de Masqat, a Oman, on ha fet escala l'avió que trasllada Pedro Sánchez a la Xina en viatge oficial, Albares ha assegurat que, "per descomptat, el govern d'Espanya tramitarà i concedirà" asil a González Urrutia, amb qui ha explicat que ha pogut parlar per telèfon.

El Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació ha publicat un breu comunicat molt semblant en què informa que "el govern espanyol ha disposat els mitjans diplomàtics i materials necessaris" per al trasllat de González Urrutia. 

Segons el ministeri, la sortida de Veneçuela s'ha fet "després que ell ho demanés". Nega, d'aquesta manera, haver-la negociat amb el règim de Maduro. Algunes fonts situen l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero en les gestions que han permès a González Urrutia marxar del seu país. 

En canvi, la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, ha assegurat que la sortida de González Urrutia de Veneçuela ha estat possible perquè el govern de Maduro li ha facilitat un salconduit després que els governs d'Espanya i Veneçuela hagin mantingut els "contactes pertinents" sobre aquesta qüestió.

Rodríguez ha justificat la decisió de concedir-l'hi "per la tranquil·litat i la pau política del país" i "per respecte a la legalitat internacional".

Per la seva banda, l'alt representant per a la política exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha qualificat aquest diumenge de "dia trist per a la democràcia a Veneçuela" per la sortida del país de González. "En democràcia, cap líder polític ha de veure's forçat a buscar asil en un altre país", ha dit.

En un comunicat, Borrell ha remarcat que "d'acord amb les còpies de les actes públicament disponibles", González "seria el candidat presidencial guanyador de les eleccions per una majoria àmplia", i ha demanat a les autoritats veneçolanes "posar fi a la repressió, les detencions arbitràries i la fustigació contra els membres de l'oposició i la societat civil", i "alliberar tots els presos polítics".

ARXIVAT A:
Veneçuela
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut