L'Orgull més polèmic a Madrid: sense bandera LGTBI i a punt de ser expulsat del centre

Polèmica entre organitzadors, l'oposició municipal i l'Ajuntament i la Comunitat de Madrid, que han refusat penjar la bandera LGTBI als balcons oficials
Actualitzat
TEMA:
LGTBIQ+

L'Orgull de Madrid és un dels més multitudinaris d'Europa i enguany, després de dos anys marcats per la pandèmia, pretén recuperar les xifres d'assistència del passat i assolir uns dos milions de visitants.

Enguany, la cita LGTBI s'ha endarrerit uns dies per no coincidir amb la cimera de l'OTAN, que acull la capital espanyola els dies 29 i 30 de juny.

Tot i això, aquest Orgull de Madrid 2022 s'ha viscut amb molta polèmica per part de les entitats organitzadores i dels principals partits de l'oposició: l'Ajuntament i la Comunitat han refusat penjar la bandera LGTBI al balcó consistorial i la festa ha estat a punt de ser traslladada fora del centre.

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha assegurat que "no es vol ficar en cap guerra de banderes" (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Ni bandera LGTBI a Cibeles ni a la seu de la Comunitat de Madrid

La bandera LGTBI va presidir per última vegada la façana de l'Ajuntament de Madrid durant l'Orgull del 2019. José Luis Martínez-Almeida s'acabava d'estrenar com a alcalde.

Aquest any 2022 -i ja en són tres- la bandera no hi serà. El govern municipal diu que dona compliment a una sentència del Tribunal Suprem que prohibeix penjar banderes no oficials als edificis consistorials. Tanmateix, la realitat és que són centenars els municipis de l'Estat que sí que col·loquen la bandera.

José Luis Martínez-Almeida ha assegurat que "no es vol ficar en cap guerra de banderes" i considera que si la bandera LGTBI penja o no de l'edifici consistorial "no ocupa ni preocupa els madrilenys". Per ell, l'únic motiu pel qual ha decidit no penjar la bandera és "fer complir la llei".

L'oposició i les entitats organitzadores no ho veuen igual i consideren que tot forma part d'una estratègia del PP per acontentar Vox:

"Amb Martínez-Almeida, tot són excuses. S'agafa com a un ferro roent, en aquest cas, a aquesta sentència. No està còmode i no vol incomodar els seus socis de l'extrema dreta", assegura Amanda Romero, regidora de Més Madrid.

Carmen García de Merlo, presidenta de COGAM, diu que "el PP només treu la bandera LGTBI el dia que guanyen eleccions. No posen la bandera per la sentència, sinó per voluntat pròpia".

La bandera multicolor tampoc presidirà la Casa de Correus, la seu del govern autonòmic ubicada a la Puerta del Sol. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha explicat que, en canvi, il·luminaran l'edifici amb els colors LGTBI.

Per contrarestar la decisió de l'alcalde Martínez-Almeida i de la presidenta Ayuso de no penjar la bandera LGTBI, el principal partit de l'oposició --Més Madrid-- ha posat en marxa la campanya #PonLaBandera. L'objectiu és que els ciutadans pengin les banderes de l'Orgull als seus balcons i finestres.

 

 

La festa es mantindrà al centre de la ciutat

La desfilada de l'Orgull i els principals concerts se celebraran al centre de la capital espanyola, com ja és tradició. Ara bé, aquest any l'Ajuntament de Martínez-Almeida s'havia plantejat molt seriosament traslladar la festa al recinte firal d'IFEMA, situat a 12 quilòmetres de Chueca, l'epicentre de la festa.

"Un concert a IFEMA no és el mateix que un a Chueca o plaça Espanya. El que volen és invisibilitzar-nos", afirma Carmen García de Merlo

Les entitats i els principals partits de l'oposició celebren que l'Ajuntament hagi fet marxa enrere i asseguren que estaran "molt pendents" de cara a l'any vinent per impedir aquest trasllat.

Enguany, l'Orgull de Madrid s'ha endarrerit uns dies per no coincidir amb la cimera de l'OTAN (Europa Press/ Alejandro Martínez Vélez)

En realitat, però, la proposta del govern del PP no és del tot nova. Fa tres anys, Vox ja va proposar traslladar la festa a la Casa de Campo -deien que per evitar molèsties als veïns-. El cas és que mentre l'extrema dreta colla Martínez-Almeida, l'Orgull també provoca tensions entre el PP i els seus socis a Madrid, Ciutadans.

Begoña Villancís, regidora de Ciutadans, assegura que "l'Orgull es queda a Madrid, perquè l'Orgull és Madrid. És una de les millors representacions del que és Madrid per molt que els pesi a alguns".

Pel que fa a les actuacions musicals, els caps de cartell de l'Orgull de Madrid 2022 seran Isabel Pantoja, Jamala, Dana Internacional, els eurovisius WRS i Conchita Wurst, Barei, Javiera Mena i Agoney, entre molts altres.

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+ Comunitat de Madrid Isabel Díaz Ayuso
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut