"Los borbones son unos ladrones", el rap coral a favor de la llibertat d'expressió
La cançó, enregistrada a la Model amb la participació d'una vintena de rapers, dona el tret de sortida a una setmana dedicada a la llibertat d'expressió
La cançó i el videoclip "Los borbones son unos ladrones" ja es pot sentir a través de les xarxes. La iniciativa, del cantant d'At Versaris Pau Llonch, és un rap en format de cançó denúncia coral en favor de la llibertat d'expressió i contra les condemnes als rapers Valtonyc i Pablo Hasél.
"Llibertat d'expressió. Prenent posicions. Que ressonin les presons. Els borbons són uns lladres. Llibertat d'expressió. Prenent posicions. Que ressonin les presons. Ni jutges, ni fiscals ni borbons."
Amb aquesta tornada, el rap es va enregistrar a la presó Model de Barcelona, amb la participació d'una vintena de rapers que reciten versos del mateix Valtonyc, i també de Pablo Hasél o La Insurgencia. I amb un clam a favor de la llibertat d'expressió:
"Això és per la llibertat d'expressió. Per totes aquelles i aquells rapers que escriuen la seva ràbia en una cançó. No callarem. No callarem. No callarem. Per La Insurgencia. Per Valtonyc. Per Pablo Hasél. Llibertat d'expressió."
La iniciativa forma part dels actes que convoca aquesta setmana la plataforma No Callarem a favor de la llibertat d'expressió arran de les condemnes de presó dels rapers Valtonyc o Pablo Hasél.
Hi participen fins a 13 artistes consagrats del rap com Frank T, o Def Con Dos, i té la col·laboració i la complicitat de grups com Txarango, Gossos, la Companyia Elèctrica Dharma o els Smoking Souls.
El tema és molt crític amb la monarquia, amb frases com "l'Estat legitima l'hereu de Franco", "en el teu sostre i en el joc sempre guanya el banc", o "menystinguts els que sempre hem mantingut la casa reial", "antisistema és un sistema que condemna un cantant i que defensa un assassí d'elefants".
I també lamenten la seva situació:
"Si rapejar és delicte, noi, no premis el 'play'. T'embenen els ullets, aquí et roba fins el rei. D'aquí molt poc, i si continua així la llei, hi haurà més rapers presos a Espanya que a les presons dels EUA."
Pau Llonch, Clara Peya i Panxo (Zoo) han assegurat que "si ens reprimeixen a nosaltres, en sortiran 150 més" en la presentació del rap cooperatiu.
Quan el Suprem va confirmar la condemna a presó de l'Audiència Nacional al raper Valtonyc per la lletra de les seves cançons, la reacció a les xarxes va ser fulminant. Pau Llonch va llançar, a través de les xarxes, una convocatòria en forma de resposta a la condemna i de denúncia.
Nous músics que fan discos combatius
La quinzena d'artistes que participen en el rap aprofiten la música com una eina més de compromís social i polític. Com ells, hi ha una nova tongada de músics, la gran majoria molt joves, que fan discos combatius, que es posicionen en qüestions com ara el feminisme, el procés independentista o el racisme.
- ARXIVAT A:
- Llibertat d'expressió