L'os Goiat baixa de l'alta muntanya i arriba a 20 km de Tremp
- TEMA:
- Medi ambient
L'os Goiat ja havia baixat alguna vegada de l'alta muntanya del Pirineu fins al Pallars Jussà, però mai fins tant al sud. Aquesta vegada ha arribat a només 20 km de Tremp. Segons el Departament de Territori, l'os Goiat ha recorregut una gran distància i ha travessat el Pallars Jussà, Sobirà i la Ribagorça perquè és època de zel.
Gerard Cardona va trobar morta la seva cabra i va avisar els agents
Gerard Cardona és el pastor que ha perdut una cabra. Està preocupat per la presència de l'os Goiat:
"Ja no és compatible directament el Pirineu d'avui dia amb un gran plantígrad com és l'os. Quan hi havia l'os no hi havia pistes d'esquí, no hi havia ciclistes ni curses de muntanya. Aquí on hi ha hagut l'atac fa un mes i mig hi passava una cursa de muntanya. Amb la ramaderia no hi ha cap manera que hi pugui lligar."
L'os Goiat en una imatge nocturna
Els tècnics del Programa de Reintroducció de l'os creuen que ja ha tornat cap al nord. Estan desconcertats pel seu comportament i treballen en un protocol per fer-lo fora del Pirineu.
Els ramaders de les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs estan preocupats per la presència de l'os en zones del Pallars que el govern ha exclòs del programa d'agrupació de ramats.
Ovella atacada per l'os Goiat
Xavier Ribera, president de l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, denuncia que els ramaders s'han de dedicar a "cuidar els ramats" i no a "vigilar l'os". Ribera critica que precisament l'any passat el govern exclogués la zona del pla d'agrupació de ramats argumentant que no era zona de presència de l'os.
El president dels ramaders ha insistit en el malestar del sector en la zona de Catalunya amb més densitat d'animals durant l'estiu, amb més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls. Ha anunciat una gran concentració dels ramaders i ha demanat una rectificació a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural. Ribera ha reiterat que la ramaderia extensiva i la presència de l'os a les muntanyes és "impossible".
Agrupació de ramats durant l'estiu (ACN)
Protecció a través d'agrupar ramats
El projecte PirosLife planteja l'agrupació de ramats com a mesura de protecció. Consisteix a ajuntar el bestiar els mesos que estan a la muntanya. L'any passat es van organitzar sis agrupaments de ramats protegits, amb prop de 5.600 ovelles i cabres de 36 propietaris i ramaders diferents que van acollir-se voluntàriament a la mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Conselh Generau d'Aran.
Va quedar exclosa, però, la Vall d'Àssua per primer cop, que és precisament on els ramaders han alertat de la presència de l'os Goiat. Per aquestes muntanyes passen més de 15.000 ovelles als mesos d'estiu.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient