L'osonenc Lluc Crusellas, coronat millor mestre xocolater del món
- TEMA:
- Gastronomia
El millor mestre xocolater del món és català i es diu Lluc Crusellas. Aquest jove pastisser osonenc, nascut fa 26 anys a Santa Eulàlia de Riuprimer, ha estat coronat aquest dilluns al vespre a París en el vuitè concurs mundial World Chocolate Masters.
Celebrat al Saló de la Xocolata de París, en el concurs s'han enfrontat 18 participants de tot el món, entre els quals ha quedat finalista, després de passar les 6 proves que han hagut de superar, des de dissabte passat, les valoracions de 18 membres d'un jurat expert. I amb una última prova, a la gran final, Lluc Crusellas ha aconseguit el títol.
"Ha estat un viatge increïble", ha afirmat Crusellas després de l'anunci d'una victòria que, per ell, és sobretot "una recompensa al treball".
"Tinc ganes de celebrar-ho perquè ha estat una feina molt dura que ha tingut una recompensa positiva i que ho gaudeixin totes les persones que n'han format part. Això és una recompensa a una feina que està fent tot el país, i ara tenim un altaveu més gran per ensenyar-ho al món".
Crusellas ha acabat en primera posició amb 434 punts, al davant del francès Antoine Carreric i del grec Nicolas Nikolakopoulos, tots tres molt joves.
Van haver de superar dues proves per dia amb l'elaboració d'una escultura gran, petita, postres, bombó, snack i petit four. Només els deu millors van passar a l'última ronda i entre ells hi havia Lluc Crusellas, que finalment ha estat el guanyador.
Inspirat pels entorns naturals de la muntanya, durant la competició Crusellas ha innovat amb una tècnica única per donar textura de fulles a una de les seves creacions. Aquest toc orgànic i natural de les creacions presentades han fet que tant els jutges com els seus companys de professió hagin elogiat el seu treball i les seves tècniques de maneig de la xocolata. Durant la competició, Crusellas ha anat reafirmant-se com a favorit al títol.
Un elefant de 3 metres i 200 quilos de xocolata
Els concursants han hagut de superar, des de dissabte, dues proves al dia. L'elaboració d'una escultura gran, petita, postres, bombó, snack i petit four. Només els deu millors van passar a l'última ronda disputada aquest dilluns. Entre les creacions més espectaculars de Crusellas a París hi ha
l'elefant de 3 metres i 200 quilos de xocolata que l'ha portat a la final.
El repte de la final ha consistit a elaborar, d'una banda, un producte que pugui agradar tant a un esportista com a una persona llaminera i, de l'altra, una escultura petita.
Un any de preparació i més
L'expedició de Crusellas va arribar al concurs de París sense espònsors però amb 250 quilos de xocolata, oli de Vilafranca del Penedès, sal del Pirineu i ametlla de Reus, la tradició pastissera catalana i la innovació d'un pastisser jove amb ambició.
Crusellas assegura que la seva passió per la pastisseria li va venir quan tenia 17 anys, en un curs d'estiu als fogons de Nando Jubany, al restaurant d'estrella Michelin a Calldetenes. A partir d'allí va encaminar els seus estudis a l'Escola Hofmann i a l'Espai Sucre. En va fer la seva professió a la pastisseria de Josep Maria Rodríguez i ara, al Carme de Vic, on és cap de l'obrador.
El currículum de Crusellas és curt, però intens com les seves creacions, a les quals imprimeix un compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient. Diu que li ve de la seva altra passió: el ciclisme. D'aquest esport en treu "la seva disciplina com a pastisser" i diu que li aporta "constància, esforç i sacrifici".
Aquestes qualitats aplicades a l'ofici van portar-lo, l'any passat, a ser nomenat millor mestre xocolater d'Espanya, un títol que li ha servit de passaport per anar a París.
Fa més d'un any que Crusellas preparava la competició mundial amb el seu equip. Només per fer l'elefant van invertir setmanes d'assajos. També ha estat necessària una preparació psicològica davant del repte.
Crusellas explica que en els darrers tres mesos ha hagut d'entrenar de forma "molt intensa", amb torns de fins a 16 hores al dia "preparant el concurs, estant a l'obrador i amb l'equip".
Abans de conèixer com acabaria el concurs, Lluc Crusellas explicava a David Melgarejo, corresponsal de TV3 a París, com ha arribat fins a l'elit del món de la xocolata, quina és la seva filosofia i com es preparava per guanyar el títol mundial.
Tot el suport des de Vic
Aquest matí al seu obrador de la pastisseria del Carme de Vic hi havia poc ambient perquè pràcticament tot el seu equip havia acompanyat el Lluc a París per donar-li suport. Entre els que s'han quedat treballant hi havia eufòria, mentre estaven a l'expectativa del desenllaç del concurs. "En Lluc és un crac", deia la Núria Verdaguer companya de l'obrador, "és un noi molt jove, molt actiu, molt positiu i aprenem moltes coses al seu costat", afegia als micròfons de TV3.
El cap de l'obrador PaVic, Miquel Serrano Serra, confiava en les qualitats del Lluc: "Professionalment, és una persona molt exigent, molt professional, molt innovadora, sempre intenta buscar coses noves, sempre intenta buscar el que no existeix", mentre que Quim Novellas, un dels directius, afegia les seves qualitats personals: "Fa pinya, ens fa sentir a tots dintre de l'equip, i és un líder que sap escoltar."
- ARXIVAT A:
- Cuina Gastronomia Alimentació Cultura França