L'OTAN busca una sortida a la crisi per la divisió entre els EUA i França, Alemanya i Bèlgica
L'OTAN buscarà avui una sortida a la crisi creada per la divisió entre els Estats Units i França, Alemanya i Bèlgica, que ahir van impedir l'activació d'un pla d'auxili a Turquia en cas d'atac de l'Iraq. El president nord-americà, George Bush, està decebut amb França i preveu que això tindrà efectes negatius per a l'OTAN. Per la seva banda, Rússia s'ha afegit a l'alternativa a la guerra que promouen França i Alemanya i al voltant de la qual esperen ara reunir els membres del Consell de Seguretat de l'ONU.
Enmig de les fortes crítiques del seu membre més poderós, els Estats Units, l'OTAN es torna a reunir avui per mirar de resoldre la crisi més important de la seva història. Per tercer cop en dos dies, els 19 membres de l'Aliança miraran de superar les seves diferències respecte a l'Iraq.
El malestar entre els seus membres va ser present ahir durant les dues trobades convocades pel secretari general, George Robertson, que no va aconseguir aprovar els plans per preparar la defensa de Turquia en cas d'un atac a l'Iraq.
En un gest sense precedents, França, Bèlgica i Alemanya van vetar aquesta petició dels Estats Units i Turquia. El govern turc havia apel·lat a l'article 4 del tractat de l'Aliança, que estableix que un país pot demanar la seva defensa a la resta de membres si es considera atacat, fet que implicaria un reforçament de les seves fronteres amb l'Iraq. Però França, Bèlgica i Alemanya creuen que és aviat per parlar d'amenaça i que començar a preparar la defensa de Turquia implica admetre que la crisi de l'Iraq no té una solució pacífica. Prefereixen esgotar abans totes les vies diplomàtiques.
La postura de força contraresta l'esperit intervencionista que els Estats Units volen imposar a l'OTAN des dels atemptats de l'11 de setembre.
L'ALTERNATIVA A LA GUERRA
Mentrestant, l'alternativa a la guerra en forma de declaració política firmada per Alemanya, França i Rússia serà distribuïda en les pròximes hores als membres del Consell de Seguretat de l'ONU amb la intenció que es discuteixi en la reunió de divendres. El president del govern espanyol, José María Aznar, tindrà ocasió de parlar-ne avui amb el canceller alemany, Gerhard Schröder, a la cimera bilateral que se celebra a Lanzarote. Ahir va ser el president rus, Vladímir Putin, qui es va afegir al front antiguerra.