El secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, ha confirmat l'arribada dels soldats nord-coreans (Reuters/Yves Herman)

L'OTAN confirma la sospita: tropes de Corea del Nord arriben al front de la guerra a Rússia

El secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, ha informat de la presència de soldats nord-coreans a Rússia per combatre a la guerra d'Ucraïna

Actualitzat

"Avui, puc confirmar que tropes de Corea del Nord han estat enviades a Rússia i s'han desplegat unitats de l'exèrcit nord-coreà a la regió de Kursk."

Així ha explicat el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, que el que fa unes setmanes començava a ser una sospita de Corea del Sud i Ucraïna, finalment és una realitat.

L'anunci de Rutte s'ha produït després d'una trobada entre l'OTAN i una delegació de Corea del Sud.

"L'aprofundiment de la cooperació militar entre Rússia i Corea del Nord és una amenaça tant per a la seguretat indopacífica com per a l'euroatlàntica."

El secretari general de l'aliança atlàntica ha definit el desplegament de tropes nord-coreanes a Rússia com "una escalada significativa", una "expansió perillosa" i un senyal de la "desesperació creixent" del president rus, Vladimir Putin.

Des que va començar la guerra, ha dit Rutte, Putin ha perdut "més de 600.000 soldats", que han mort o han estat ferits en combat, i que el president rus "és incapaç de sostenir el seu assalt a Ucraïna sense suport estranger."
 

Desplegats a Kursk

Mark Rutte ha anunciat que ja hi ha unitats nord-coreanes desplegades a Kursk, la regió fronterera russa on les tropes ucraïneses van protagonitzar amb èxit una incursió a l'agost.

Tant Rússia com Corea del Nord havien negat anteriorment el desplegament de tropes per part de Pyongyang a territori rus.

Tanmateix, les proves recollides pels serveis d'intel·ligència de Corea del Sud, Estats Units i Ucraïna han dut l'OTAN a confirmar les informacions.

Ucraïna, en boca del cap de gabinet del president Volodímir Zelenski, ha tornat a demanar el suport contundent dels seus aliats: "L'enemic entén la força. Els nostres aliats tenen aquesta força".


Entre 3.000 i 12.000 soldats sense experiència de combat

Tot i mantenir-se tècnicament en guerra amb els seus veïns del sud des de l'anomenada Guerra de Corea (1950-1953), l'exèrcit nord-coreà no ha entrat en combat sobre el terreny des d'aleshores.

Els soldats desplegats a Rússia, doncs, no tenen experiència de combat i no és clar quin paper desenvoluparan en el conflicte entre Rússia i Ucraïna.

Alguns experts tenen dubtes de l'eficàcia d'aquests soldats, de qui destaquen la manca d'experiència, la barrera lingüística, la diferència de costums militars i el fet que no coneixen el terreny.

A més, plana sobre ells el dubte de la deserció. De fet, l'exèrcit ucraïnès ja ha publicat missatges i vídeos als seus canals de Telegram en què demanen als soldats nord-coreans que es rendeixin i desertin: "Rendiu-vos! Ucraïna proporciona protecció, menjar i escalfor", diu un dels textos.

Vladímir Putin i Kim Jong-un en una visita a Corea del Nord al juny (ReutersVladimir Smirnov)

 

ARXIVAT A:
Corea del NordUcraïnaRússia
Anar al contingut