L'OTAN desplegarà més tropes a l'est d'Europa: "Atacar un aliat és atacar-nos a tots."
Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN (Reuters)

L'OTAN desplegarà més tropes a l'est d'Europa: "Atacar un aliat és atacar-nos a tots"

Decideix incrementar significativament la presència de tropes aliades, però nega que planegi enviar-les dins del país atacat

RedaccióActualitzat

L'OTAN ha acordat reforçar la defensa per terra, mar i aire als països membres més propers a l'est d'Ucraïna després de l'ofensiva militar de Rússia d'aquesta matinada, segons ha anunciat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació.

"Estem desenvolupant mesures defensives addicionals amb les forces aèries, marítimes i terrestres cap a la zona est de l'aliança. Hem incrementat la disponibilitat de les nostres forces per respondre a totes les contingències.

És una violació sense precedents de la legalitat internacional. Instem Rússia a aturar les seves accions militars i a optar per la diplomàcia."

Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN (Reuters)

En aquest sentit, Sloltenberg ha assegurat repetidament que en cap cas hi haurà presència de contingents de l'OTAN en territori ucraïnès però avisa que es mantindran alerta a l'hora de defensar qualsevol ofensiva contra els països membres de l'aliança.

"Que ningú s'equivoqui. Un atac contra un dels nostres aliats serà considerat un atac contra tots." 

El primer focus està posat en els països membres de l'OTAN més propers, que són Estònia, Letònia, Lituània i Polònia:

"Seguirem fent el que calgui per protegir la nostra aliança de qualsevol agressió. La pau no es pot donar per garantida. La llibertat i la democràcia estan sent amenaçades. Hem de respondre amb més unitat que mai. Defensarem i protegirem tots els nostres aliats, per això hem incrementat la nostra presència amb contingents, avions i vaixells."

La decisió d'incrementar la presència de tropes és conseqüència de la petició que han fet vuit estats membres per recórrer a l'article 4 del tractat de l'OTAN, que permet reaccionar quan algun soci se senti amenaçat.

I els vuit països que l'han posat sobre la taula són els que fan frontera amb Bielorússia i Ucraïna, a més de la República Txeca. Però amb una absència significativa, Hongria, país limítrof amb Ucraïna però en moltes ocasions dissonant a Occident a l'hora d'abordar els desafiaments que planteja Putin.

Avui, Stoltenberg ha posat l'accent, però, en la coordinació dels aliats de l'OTAN en l'activació de tropes amb l'única intenció, ha remarcat, d'evitar qualsevol atac a un país de l'OTAN.

ARXIVAT A:
UcraïnaVladímir PutinRússia
Anar al contingut