L'OTAN insisteix: Rússia no està allunyant tropes d'Ucraïna, sinó que n'hi acosta

Els Estats Units havien assenyalat el 16 de febrer com a possible dia de l'atac, i Ucraïna ha respost celebrant un dia patriòtic
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

L'OTAN no creu que Rússia estigui retirant tropes de prop de la frontera d'Ucraïna, sinó més aviat pensa que està reforçant-les.

Pel secretari general de l'OTAN, no hi ha signes de desescalada per part de Rússia. Ni els comunicats del Kremlin ni les imatges de la retirada de tropes convencen Jens Stoltenberg, que diu que Rússia els té acostumats a moure els seus efectius d'una banda a l'altra, però això no vol dir que es tracti d'una desescalada real.

Per tant, a l'entrada a la cimera de ministres de Defensa de l'Aliança Atlàntica que es fa aquests dies a la seu de l'OTAN, la consigna del secretari general ha estat mantenir l'escepticisme davant el Kremlin i mostrar plena disposició a trobar una solució diplomàtica.

"Encara s'ha de veure si hi ha una retirada russa. Nosaltres els vigilem estretament, i el que veiem és que han augmentat el nombre de tropes i que n'arriben més. Per tant, per ara, no hi ha desescalada."

Amb la mateixa contundència que ha dit això, Stoltenberg ha recordat que també estan preparats per al pitjor i per fer pagar un preu alt a Rússia si envaeix Ucraïna.

A la reunió a la seu de l'OTAN hi haurà dos convidats que representen tota una declaració de principis de l'Aliança Atlàntica. Són els ministres de Defensa d'Ucraïna i de Geòrgia, a qui Stoltenberg ja els ha expressat públicament tot el seu suport en aquesta crisi, sobre la qual el secretari general insisteix a advertir que encara no hi veu el final.


Rússia diu que estan tornant a la normalitat

Mentrestant, des de Moscou contradiuen l'OTAN. El Kremlin assegura que sí que estan desescalant, amb la retirada d'algunes tropes de la frontera amb Ucraïna.

De bon matí, el ministeri de Defensa ha distribuït imatges que demostrarien que s'estan acabant les maniobres militars a Crimea. Rússia diu que d'aquí a quatre setmanes, com a màxim, la composició de les seves forces armades a prop d'Ucraïna ja tornarà a ser l'habitual.

Això mentre polítics i mitjans afins al Kremlin suquen pa amb la data d'avui, el dia que els Estats Units veien com a possible per a la invasió a Ucraïna. Consideren que tota aquesta histèria ha quedat en entredit, perquè no ha passat absolutament res.

Un relat al qual s'ha afegit Bielorrúsia, que diu que un cop acabin les maniobres conjuntes previstes fins al dia 20 al seu territori no hi quedaran ni soldats ni armes russes.


Festa a Ucraïna enmig de l'amenaça russa

Enmig de les declaracions creuades, centenars d'ucraïnesos han desfilat per l'Estadi Olímpic de Kíev amb la bandera del seu país, i han cantat l'himne ucraïnès, en resposta a la crida que va fer el president, Volodímir Zelenski, per a aquest dimecres, el dia que Rússia podia envair Ucraïna, segons els vaticinis que van fer públics els Estats Units.

Tot i que molts ucraïnesos han fet la seva vida rutinària, altres han seguit la consigna de viure un matí patriòtic. Un èxit del govern, que sempre ha demanat mantenir la calma com a primera de les victòries.

Malgrat això, les declaracions d'intencions russes també generen desconfiança al país. Per això hi segueix havent moviments en les tropes ucraïneses, i també moltes consultes de la població sobre què passaria en cas d'invasió.

Un equip de TV3 ha comprovat com és el dia a dia del Centre d'Atenció Telefònica i Telemàtica de l'administració ucraïnesa, on dues preguntes copen les línies: quin és el refugi antiaeri més proper, i si les forces armades ucraïneses estan preparades per aturar una invasió russa.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut