L'OTAN prioritza proporcionar armes a Ucraïna i en deixa l'adhesió per quan acabi la guerra
L'OTAN tanca una cimera de Vílnius en la qual s'ha obert la porta a Ucraïna, però no hi entrarà fins que s'acaba la guerra i s'ha prioritzat l'enviament d'armes
L'OTAN vol que Ucraïna formi part de l'organització militar, però això no passarà fins que s'acabi la guerra. Davant la divisió interna entre els membres de l'aliança i malgrat les ganes de Zelenski per concretar una data, l'adhesió es farà esperar.
L'acord sobre l'adhesió d'Ucraïna es va fer públic aquest dimarts: l'OTAN convidarà Ucraïna a formar part de l'aliança "quan els aliats estiguin d'acord i es compleixin les condicions" i el procés per a la seva incorporació se simplificarà. Si normalment té dues etapes, només en tindrà una per a Ucraïna. Kíiv s'estalviarà el conegut com a MAP, Pla d'Acció per ser-ne Membre.
L'acord va deixar completament insatisfet Zelenski, que va qualificar d'absurd que no s'estableixi un termini ni per a la invitació ni per a la pertinença d'Ucraïna" i va posar sobre la taula que això podia significar "que s'està deixant una finestra d'oportunitat per negociar la pertinença d'Ucraïna a l'OTAN en les negociacions amb Rússia".
We value our allies. We value our shared security. And we always appreciate an open conversation.
Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) July 11, 2023
Ukraine will be represented at the NATO summit in Vilnius. Because it is about respect.
But Ukraine also deserves respect. Now, on the way to Vilnius, we received signals that
Les sensacions aquest dimecres han estat molt diferents. Stoltenberg i Zelenski han comparegut amb un posat distès i fins i tot fent broma després de la trobada bilateral, que ja estava prevista.
Stoltenberg ha destacat la creació d'un Consell OTAN-Ucraïna, un òrgan de nova creació que equipara Kíiv, políticament, a la resta de membres de l'Aliança, i també ha subratllat i confirmat que volen sumar Ucraïna entre els aliats, però que això no pot passar mentre hi hagi guerra:
Zelenski també ha estat molt més comprensiu en la seva intervenció davant dels mitjans de comunicació. Ha dit que ningú vol una tercera guerra mundial i que incorporar un país en guerra a l'aliança portaria a una guerra global:"L'objectiu més urgent és assegurar que Ucraïna guanyi. Perquè, si Ucraïna no guanya, no hi haurà cap discussió sobre la seva integració a l'OTAN. El nostre missatge és: suport a Ucraïna tant de temps com calgui. I la necessitat més urgent és, ara, proporcionar-li les armes que necessiti"
"Entenem perfectament que els països amics ens ajudin amb armes. Ara estem en un moment que les necessitem. És una qüestió de supervivència. I entenem que hi hagi qui tingui reserves i temors en relació amb la nostra entrada a l'OTAN ara mateix. Ens fem càrrec que ningú no vol una guerra mundial."
El president d'Ucraïna ha reconegut també que el resultat de la cimera és bo, malgrat no marxar amb una data concreta sobre l'entrada del seu país a l'organització militar.
Les armes són prioritat
L'adhesió ràpida d'Ucraïna és una qüestió delicada i divideix els membres de l'OTAN. Els països de l'est estarien d'acord a rebaixar les condicions per a la seva entrada com ja s'ha proposat, però d'altres, com Alemanya o els Estats Units, són més cautelosos i voldrien evitar una guerra directa entre l'OTAN i Rússia.
S'ha prioritzat aprovar paquets d'ajuda militar per aconseguir guanyar l'ofensiva. A banda del Consell OTAN - Ucraïna, onze membres de l'OTAN s'han compromès a entrenar pilots ucraïnesos per a avions de combat F-16 nord-americans, per fer-ho es construirà un camp d'entrenament a Romania.
Arran de la cimera, els països del G7 també han fet públic el seu compromís de cooperar àmpliament amb Ucraïna en el camp militar i a llarg termini, amb l'enviament d'armament, però també tecnologia per produir-ne i entrenament. Es tracta d'un grup obert, al que ja s'ha sumat Espanya i està previst que avui es firmin acords bilaterals per garantir que les armes continuen arribant.
La cimera ha acabat, però, amb la concreció d'una nova incorporació, Suècia. Després d'un any, finalment Turquia ha desbloquejat l'entrada del país nòrdic i pròximament es votarà al Congrés turc, un pas necessari per continuar amb el procés d'adhesió.