Lula da Silva, en llibertat després de ser interrogat per corrupció
L'expresident brasiler ha estat interrogat per la policia durant tres hores en relació a un cas de corrupció a Petrobras
La policia ha detingut l'expresident brasiler Luiz Inácio Lula da Silva en relació amb la investigació pel cas de corrupció a Petrobras, la companyia estatal de petroli del Brasil. En l'operació policial també s'ha escorcollat el domicili de Lula, la casa d'un fill seu i diverses propietats que s'atribueixen a la família. Després d'un interrogatori de tres hores, la policia ha deixat en llibertat l'expresident brasiler.
La seva detenció ha tingut un gran impacte a la societat brasilera i ha aixecat les protestes immediates dels seus seguidors. Lula nega les acusacions de corrupció i diu que no es mereix el tracte rebut. L'expresident al·lega que ha anat a declarar amb normalitat cada vegada que se li ha demanat.
La presidenta Dilma Rousseff, del mateix partit que Lula, ha sortit en defensa del seu mentor polític. Rousseff ha manifestat el seu desacord amb la detenció de Lula i diu que se l'ha sotmés a una "coerció innecessària".
El cas Petrobras
El jutge que ha ordenat els escorcolls busca proves sobre una xarxa que es va apropiar il·legalment d'uns 2.000 milions de dòlars de Petrobras. La policia ha detingut 11 persones més, dues d'elles a la localitat on viu Lula da Silva.
Sembla que un senador del Partit dels Treballadors ha dit als investigadors que tant Lula da Silva com l'actual presidenta, Dilma Rousseff, coneixien aquesta trama de desviaments de fons públics.
Segons el diari "Folha", a més de Lula, entre els objectius de la nova operació hi ha la seva dona, Marisa, els seus fills Marcos Cláudio, Fábio Luis i Sandro Luis, i la seva nora Marlene Araújo. També hi figuren l'empresari Fernando Bittar i el president de l'Institut Lula, Paulo Okamotto. Entre les empreses, hi ha OAS i Gamecorp, propietat de Fábio Luis.
La Fiscalia ha explicat en un comunicat que hi ha "proves" -documentals i testimonials- que Lula da Silva ha estat "un dels principals beneficiaris de la trama" i ha posat com a exemple la reforma d'un habitatge de luxe a Guaruja (estat de Sao Paulo), d'una finca a Atibai i de pagaments fets per empreses ja investigades sota "suposades donacions i conferències".
Suport a l'expresident
La posada en custòdia de Lula ha provocat una commoció al Brasil. L'actual presidenta, Dilma Rousseff, ha convocat els seus ministres de l'àrea política per analitzar la situació de Lula. El partit de tots dos, el Partit dels Treballadors, ha cridat els seus militants a mobilitzar-se per defensar Lula. Simpatitzants i detractors de l'expresident s'han escridassat i insultat davant de casa seva.
L'Institut que dirigeix l'expresident ha qualificat d'injustificable que la policia hagi conduït Lula a declarar de manera coercitiva. Segons l'Institut, ell sempre ha colaborat amb la justícia i ha anat a declarar per iniciativa seva o quan l'hi han cridat.
El fiscal del cas ha dit que ha estat per evitar protestes i problemes de seguretat. Segons ell, els indicis de corrupció contra Lula són força significatius, però per ara no prou concloents per enviar-lo a la presó.